Exotický Dahab, „největší odpočívárnu všech dob“, restaurant, kavárnu, salon de thé a deli-shop v jednom by dezorientovaný Lawrence z Arábie našel k svému překvapení v samém srdci Prahy. Pokud nemáte náladu na typickou českou kuchyni ani na čím dál otřepanější nouvelle cuisine, jste ve Dlouhé třídě na Starém Městě rozhodně na dobré adrese.
Po poledni všedního dne to tu zatím sice vypadá jako o sanitárním volnu, ale celý interiér napovídá, k jaké proměně zde dochází večer ve čtvrtek, pátek a sobotu, kdy na malém pódiu za hudebního doprovodu víří břišní tanečnice. Celý prostor běží paralelně s ulicí a trochu připomíná bývalý sklad nebo maštal. Má zato vše, aby působil útulně: lavice s pestrými koberečky, orientální lampy, mozaikové stolky, spoustu dekorativních nápadů a na požádání vonnou vodní dýmku.
Přelepené ceny v jídelníčku svědčí o překotném tempu doby, ale exotika něco stojí: Na úvod vybíráme tradiční arabské předkrmové mezzé, které je servírováno na velkém hranatém talíři s jednotlivými odděleníčky, kde se nachází požehnané množství miniaturních pokrmů, v nichž poznáváme inzerovaný hummus (cizrna se však mohla vařit déle a mohli ji i lépe rozmixovat), babaghanouche (zde jsou naopak větší kousky lilku příjemným oživením standardní chuti i vzhledu), osvěžující salát tabbouleh z kuskusu, rajčat, okurky a petrželky, kombinaci zelených a černých oliv, pár listů salátu lollo rosso a rukoly, vinné listy plněné drobnozrnnou rýží, sezamovou omáčku tahini, bílý jogurt se sezamem a posléze i smažené lilkové chipsy, jež v oleji bohužel až na výjimky takřka zuhelnatěly a ztratily veškerou chuť i šarm. Tři bochánky falafelů mají poněkud netradiční a téměř strojový tvar, nehledě na to, že jsou nezvykle tuhé a sezamový obal je natolik výrazný, že trochu odvádí pozornost od základní cizrnové chuti. Při hodování ulamujeme kousky pity a namáčíme je, do čeho jen lze; díky této pestré paletě chutí je talíř přes své rozměry brzy jako vymetený, ovšem s výjimkou oplakaných baklažánových chipsů, které nelze než z větší části nechat ladem.
Druhé chody se nesou ve znamení zauzeného tuňáka s čajovými lístky na teplém salátu z paprik, fenyklu a pomerančů a šafránového pilafu ze slepice s datlemi a ořechy. Tuňák s narůžovělým středem má příjemnou, v souladu s popisem v jídelníčku uzenou chuť, kterou dokládá přítomnost ožehlého čajového lístku. Ryba odpočívá na lůžku z drobně pokrájené červené a žluté papriky a fenyklu, jež byly dochuceny pomerančovou šťávou a přizdobeny dílky pomeranče. Veselý, žlutočervený vzhled kreace slibuje netradiční pochutnání, celkový vjem je však spíš jen pouze poněkud jednotvárně nakyslý, fenykl navíc tepelnou úpravou ztratil původní výrazně kořeněnou chuť a vůni a nyní už jen záslužně křupe.
Žlutý kopec šafránového pilafu, navršený na hranatém talíři, je ozdoben snítkou máty a kolem dokola obsypaný plátky mandlí. Kreaci korunují dvě hvězdičky badyánu. Značně jsme váhaly, zda si tento pokrm objednat – z obav, že slepice bude stará, a tudíž vláknitá, ale to se naštěstí nepotvrzuje. Malé kousky masa jsou sice trošku sušší, ale to už vyplývá z charakteru použité suroviny. Jinak je to krmě veskrze vydařená: drobnozrnná rýže ochucená šafránem a vločkami drcených feferonek je příjemně, jemně pikantní, a tvoří tak výborný protipól sladké chuti rozinek, sušených švestek, meruněk a křupavých ořechů. Jsme navýsost spokojeny, ale porci vzhledem k značnému množství zkonzumovaných předkrmů nejsme schopny celou spořádat.
Exotický oběd si žádá i exotický dezert, a tak odvážně objednáváme tymiánový šerbet prokládaný čerstvým ovocem, třebaže se sorbety a podobnou partou už máme své zkušenosti. Skleněný pohárek tentokrát obsahuje cosi, co zřejmě vzniklo přímým zmrazením přeslazeného bylinného odvaru, a tudíž zkrystalizovalo v jakési tymiánové krupobití. Magický šerbet tak zcela v tendencích autora „Hledání ztraceného času“ propojil několik chuťových vjemů sahajících od dětské vzpomínky na zakázané lízání rampouchů přes tymiánový odvar na bolavý krk až po přípravu babiččina štrůdlu, neboť čerstvé ovoce v tomto případě supluje několik tenkých plátků jablka obaleného skořicí. (Čím to bude, že při spojení „čerstvé ovoce“ si člověk instinktivně vybaví spíš broskev, třešně, jahody či ananas ?) Ale nakonec dobře nám tak: kombinace tymiánu (evokujícího králíka) a sladkého sorbetu nám připadala natolik zvrhlá, že jsme si ji ze zvědavosti poručily… a králičí šerbet ještě překonal naše - nejhorší - očekávání…
Spravujeme si chuť kávou a bilancujeme: za oběd včetně sklenky lahodného tuniského vína platíme 1550 korun, což není zrovna málo. Nicméně lokalita a interiér jsou vskutku jedinečné, obsluha milá a jídlo až na ostudný sorbet v zásadě chutné. V podstatě se však neliší od pokrmů v arabských bufetech, kterých je v centru Prahy hned několik. Z toho důvodu tedy výši nedávno upravených cen jídla nepovažujeme za adekvátní.
VALUE FOR MONEY 6/10
+ celkem zdařilá inscenace orientální atmosféry
- oproti minulosti nepochopitelně vyšroubované ceny pokrmů
Restaurant Dahab
Adresa: Dlouhá 33/Rybná 28, Praha 1
tel.: 224 827 375, www.dahab.cz
- Otevírací doba: po-čt 12-23, pá-so 12-02, ne 12-23
- Počet míst: 350
- Druh kuchyně: arabská, středomořská
- Platební karty: všechny běžné
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina, arabština
- Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Itálie, Argentina, Alžír, Tunisko
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
CELKEM: 51 bodů z 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Tradiční arabské předkrmové mezzé (falafel, hommos, babaghanouge, smažený lilek, plněné vinné listy, omáčka tahini, salát tabbouleh a pita) 450 Kč
Cizrnová šóraba s česnekovými krutony a mátou 80 Kč
Tuňák zauzený s čajovými lístky na teplém salátu z paprik, fenyklu a pomerančů 390 Kč
Pečená jehněčí plec s listovým špenátem a mátovými brambůrky 480 Kč
Pečený lilek plněný rýží s ořechovou krustou 320 Kč
Tabbouleh (tradiční salát z petrželky, kuskusu a zeleniny s česnekovým labné) 195 Kč
Hovězí kefte se šakšúkou (ragú z cibule, paprik, rajčat a brambor s kuskusem) 390 Kč
Tymiánový šerbet prokládaný čerstvým ovocem 85 Kč
Banánová chalva s datlemi a ořechy 95 Kč
Výběr z vinného lístku:
Chardonnay, 2003 pozdní sběr, Tanzberg Mikulov 525 Kč
Chateau de Tigné, Cotaux du Layon 1996 1650 Kč
Viniterra, Mendoza Syrah 1999 750 Kč
Chianti Classico DOCG, Riserva Campomaggio 1997 1250 Kč
Senorio Don Pedro De La Vega, 2000 Reserva 890 Kč
Baron Philippe de Rotchild Appelation Bordeaux Controlée 795 Kč
Modrý Portugal, 2003 pozdní sběr, ŠSV Velké Pavlovice 525 Kč