Menu Zavřít

Pozor na silné euro

24. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Posilování evropské měny ohrožuje mírné oživení

Pro evropské nadnárodní společnosti byl letošek dobrým rokem. Export dosáhne předpokládaného růstu 6,2 procenta, přičemž firmy, jako Siemens, BASF a lucemburský výrobce oceli Arcelor, hlásí v posledních týdnech tržby nad očekávání. Nehrozí však, že stoupající euro nakonec tenhle vozík s jablíčky převrhne? Jednotná měna, která se zejména vinou nejistoty investorů ohledně obchodních a rozpočtových schodků USA pohybuje kolem svého absolutního historického maxima, zvyšuje cenu evropských produktů v zahraničí, a ztěžuje tak konkurenční pozici firem na celosvětovém trhu. A mohlo by být dokonce ještě hůře: Mnoho analytiků očekává, že americká měna, která se nyní obchoduje v kurzu kolem 1,30 dolaru za euro, klesne až na 1,40 dolaru. Zde je několik otázek a odpovědí týkajících se rizik tohoto vývoje pro ekonomický růst Evropy:

Jak dalece se může situace ještě zhoršit? Je běžně známo, že pohyby měn se velmi obtížně předvídají. Existují však určité známky, z nichž lze usuzovat na další oslabování dolaru. Stratégové v londýnské společnosti Barclays Capital tvrdí, že obchodníci s měnami na poklesu dolaru dosud nevydělali a v okamžiku, kdy se objeví jakýkoli náznak obratu vývoje kurzu, budou dolary prodávat. Dne 8. listopadu prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet prohlásil, že rychlý pád dolaru „nebyl z hlediska ECB vítaný“, a vyzval USA k posílení jejich úrokových sazeb z vkladů jako léku proti rozpočtovému deficitu a schodku obchodní bilance.
Další pokles kurzu dolaru by mohl mít zásadní dopady na ekonomický růst. Deutsche Bank odhaduje, že pokles dolaru, k němuž došlo během posledních dvou měsíců, by mohl v příštím roce způsobit snížení evropského tempa růstu o půl procentního bodu. Negativní důsledky ještě zhoršuje pomalejší celosvětový růst, který oslabuje poptávku po evropském zboží. Firma Lehman Brothers předpokládá, že pokud se dolar propadne až na hranici 1,40 USD za euro, růst evropského hospodářství se z 1,8 procenta plánovaného pro letošní rok zpomalí příští rok na 1,5 procenta.
Dlouhodobý pohled může být méně znepokojivý. Oproti nedávným vysokým hodnotám jsou nyní ceny ropy níže, díky čemuž se objem zásob USA značně zvýšil. Kurz dolaru by se měl stabilizovat, až zahraniční investoři nasměrují své finance na americké trhy. Také pomůže, pokud se ve Spojených státech zvýší inflace, což donutí americkou centrální banku Fed agresivněji zvýšit úrokové sazby, jak uvádí David Woo, vedoucí oddělení celosvětové devizové strategie v londýnské Barclays.

Jaké jsou šance, že centrální banky zasáhnou na podporu dolaru? Nevalné. Centrální banky by mohly dolar nakupovat, tím uvést do oběhu více eur, a snížit tak jejich hodnotu, avšak tato strategie má jen malé vyhlídky na úspěch. Ledaže by ECB, Fed a ministerstvo financí USA začaly jednat ve vzájemné shodě - a to ani přes silnou Trichetovu snahu není reálné. Spojené státy těží ze slabého dolaru, který pomáhá snižovat schodek obchodní bilance. Ministr financí USA John W. Snow, trávící listopad cestováním po Evropě, přenesl břímě zpět na Evropany, kteří podle něho musí provést strukturální hospodářské reformy a zabývat se svým vlastním „růstovým deficitem“. V každém případě by masivní nakupování dolaru s cílem posílit jeho kurz bylo vysoce riskantním krokem. Spekulanti, kteří profitují z nestálosti kurzu, by zkusili otestovat, jak vážně to banky s podporou dolaru myslí, a výsledkem by namísto zvýšení stability mohlo být její další oslabení.

Jaké jsou dopady současné situace na ziskovost firem? Silné euro nejvíce ničí společnosti, které vyrábějí v Evropě a prodávají v USA. To je zejména případ spotřebního zboží, kde může zvýšení ceny zákazníky rychle odradit. Příkladem je Volkswagen, který pomaleji než jeho konkurenti, jako například BMW, zakládal své závody ve Spojených státech, aby se tak pojistil proti rizikům kursových ztrát, a nyní se musí vyrovnávat s důsledky své pomalosti. Odbyt VW v USA se za prvních devět měsíců letošního roku propadl o 14,1 procenta ve srovnání s tímtéž obdobím loňského roku.
Britské firmy mají také potíže, protože libra, jejíž současný kurz je přibližně 1,85 USD, kopíruje růst eura. Tržby londýnské firmy Rexam, která vyrábí nápojové plechovky, se za první pololetí letošního roku vůbec nezvýšily a činí 2,9 miliardy USD, protože volatilita kurzu britské měny ukrojila z jejích příjmů 196 milionů dolarů. Obrat britské farmaceutické firmy GlaxoSmithKline klesl ve třetím čtvrtletí o osm procent na 9,3 miliardy dolarů, zatímco zisk před zdaněním šel dolů o deset procent na 2,8 miliardy dolarů. „Slabý dolar měl na nás značný dopad,“ přiznává její generální ředitel Jean-Pierre Garnier.

Je pro některé firmy silné euro výhodné? Jistě. Výhodou je pro společnosti, které vyrábějí v zahraničí a prodávají v Evropě, jako jsou například němečtí výrobci sportovních potřeb Adidas-Salomon a Puma. Další, kdo z této situace těží, je například mnichovská filmová produkční a distribuční firma Constantin Film, která za práva distribuovat v Německu filmy, jako The Motorcycle Diaries, platí v dolarech, ale tržby dostává v eurech. „Momentálně je pro nás směnný kurs dobrý,“ pochvaluje si Fred Kogel, generální ředitel firmy. Dobře na tom jsou i společnosti, které používají dovážené suroviny. Zisk německé firmy BASF za třetí čtvrtletí se téměř ztrojnásobil na 438 milionů dolarů částečně díky tomu, že silné euro jí umožnilo nakoupit za stejnou částku více surovin vyráběných z ropy, které se oceňují v dolarech.

Co společnosti dělají, aby se ochránily? Většina firem podnikajících mimo Evropu se brání výkyvům směnných kurzů stelážovými operacemi za použití měnových derivátů. Znamená to však, že se tím připravují o část zisku. Tato obrana také stojí peníze, které je nutno vydat za bankovní a makléřské poplatky. Doba, na jakou se firmy mohou steláží do budoucna pojistit proti ztrátám, je ale omezená. Proto manažeři dávají před všemi ostatními variantami přednost stabilitě směnných kurzů. Mnoho firem si vytváří takzvané přirozené stelážové situace tím, že přesouvají výrobu do zámoří. Například elektronický gigant Siemens zaměstnává v USA sedmdesát tisíc lidí, téměř šestinu z celkového počtu svých pracovníků. Značná výrobní angažovanost v USA tak pomáhá tuto mnichovskou firmu izolovat od vlivu výkyvů dolaru. A VW se už poučil ze svých chyb. Svůj malý kompaktní automobil Fox se chystá vyrábět v Mexiku.

V polovině devadesátých let byla německá marka – tento etalon evropských měn – ještě silnější než dnes euro. Proč je současná situace více alarmující než tehdy? Protože celosvětový konkurenční boj je mnohem ostřejší. Německo prošlo desetiletím pomalého růstu. Vynořil se velmi silný hráč, kterým je Čína. „Existuje řada zemí, jež se vyvíjejí dynamičtěji než Německo,“ komentuje Matthias Schoder, měnový analytik v Asociaci německých průmyslových a obchodních komor. Alespoň má však Německo určité zkušenosti se silnou měnou. Italské firmy, před příchodem silného eura zvyklé na slabou liru, musí pozměnit své chování mnohem více.

Co by mohlo způsobit oslabení eura vůči dolaru? Pokud by Čína povolila pohyblivý směnný kurz své měny, která je sině vázaná na dolar, obchodníci by nakupovali jüany, a sejmuli tak z eura současný tlak. Ve skutečnosti se však předpokládá pouze mírná úprava fixní hodnoty jüanu. V Asii však číhá i jedno nebezpečí. Schodek obchodní bilance USA je z velké části financován asijskými investory. Růst schodku obchodní bilance a rozpočtového deficitu Spojených států je značně znervózňuje a navíc je na ně vyvíjen tlak k diverzifikaci svých investic do světových měn nákupem eur. V důsledku toho by mohlo euro ještě více zpevnit. „Asijské ekonomiky mají spoustu dolarů,“ říká k tomu Johannes J. Reich, šéf firmy Metzler Equities ve Frankfurtu, „to však nemůže trvat věčně.“ Evropané doufají, že to bude trvat dost dlouho, aby jejich měna spadla zpátky na zem.

MMF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jaroslav Hejzlar, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).