Menu Zavřít

Pozor! Zombie na obzoru

21. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Finančník George Soros přišel s novým varováním k finanční krizi

CIF24

Zpomalení americké ekonomiky bude zdlouhavější, než většina analytiků předpovídá. Spojené státy mohou mít také brzy velký problém s bankami, do nichž kvůli jejich záchraně nalily stovky miliard dolarů. Hrozí, že se z těchto bank stanou oživlé mrtvoly, které budou z už tak oslabeného systému vysávat další peníze. Myslí si to americký finančník maďarského původu George Soros. Letos devětasedmdesátiletý rodák z Budapešti, jehož firma Soros Fund Management zakončila turbulentní loňský rok se ziskem převyšujícím miliardu dolarů, se s těmito názory podělil s médii na začátku dubna. Tedy brzy poté, co maďarští regulátoři potrestali jeho společnost za spekulace s akciemi OTP Bank (EURO 14/2009). Soros neočekává, že by se americká ekonomika zotavila už letos ve třetím nebo ve čtvrtém čtvrtletí. V příštím roce by se ale o „nějakém“ růstu snad mluvit dalo. To kontrastuje s výsledky nedávné ankety agentury Reuters, podle níž většina oslovených ekonomů očekávala rekonvalescenci už na konci letošního roku. Největší ekonomiku na světě tak prý čeká období ne nepodobné tomu, jaké zažívalo Japonsko v devadesátých letech. Jinak řečeno, má jít o kombinaci nízkého hospodářského růstu a vysoké inflace.
Nedávné několikatýdenní období, v němž americké akcie zaznamenaly vzestup, podle miliardáře neznamená, že bychom se konečně odrazili ode dna. „Tahle finanční krize není jako všechny ostatní, které jsme už během života zažili,“ konstatoval Soros lakonicky.
Klíč k ekonomické obnově vidí finančník ve zhojení bankovního systému a trhu s nemovitostmi. Speciální investiční fondy, s nimiž minulý měsíc přišlo americké ministerstvo financí, sice částečně problém se „zkaženými“ dluhy v rozvahách bank mohou vyřešit. Samy o sobě však k rekapitalizaci bank a k obnovení jejich ochoty půjčovat peníze stačit nebudou. Podle Sorose se podařilo vytvořit stav, v němž budou banky, které jsou schopné díky pomoci dostat se ze současných problémů, zatěžovat ekonomiku. „Místo aby ji simulovaly, budou z reálné ekonomiky odčerpávat takříkajíc ziskovou mízu, aby se udržely při životě. Jsme v situaci bank-zombie,“ nešetřil Soros názornými přirovnáními.

Obrácená odmocnina Křivka ekonomického uzdravení prý bude připomínat „obrácený znak odmocniny“. Poté, co se ekonomika dotkne dna, se do jisté míry odrazí. Vývoj ale v žádném případě nebude tak hladký, aby připomínal písmeno „V“. Pokud jde o amerického prezidenta Baracka Obamu, Sorosovo hodnocení lze označit za spíše příznivé. Obama si až dosud vedl dobře ve všech oblastech, s výjimkou právě rekapitalizace bank a restrukturalizace trhu s hypotékami. „Bohužel je zde trošku moc návaznosti na předchozí vládu,“ nechal se Soros slyšet pro Bloomberg Television. Finančník se rovněž vyjádřil k možnosti, že by se příště místo dolaru stala světovou rezervní měnou umělá měnová jednotka Mezinárodního měnového fondu označovaná jako „zvláštní práva čerpání“ (SDR). Tu tvoří koš složený kromě amerického dolaru i z eura, japonského jenu a britské libry. Za tuto variantu se nedávno postavila Čína. „Myslím, že systém bude třeba reformovat tak, aby Spojené státy podléhaly stejné kázni jako ostatní země,“ uvedl. Výměna světové rezervní měny může být z dlouhodobého hlediska pro Američany výhodou, neboť jim neumožní utrácet stejným tempem jako dosud. Za to, co bylo 25 let příjemné, platí podle Sorose nyní světová velmoc velkou cenu.
Podle agentury Reuters zatím odhady muže, který se sám sebe nerozpakuje označit za „zkrachovalého filozofa“, vycházejí se zarážející přesností. Před rokem absolvent prestižní London School of Economics předvídal, že globální ztráty v souvislosti s finanční krizí převýší bilion dolarů. Na počátku února letošního roku činily ztráty a odpisy amerických a evropských bank více než 700 miliard dolarů. Jak přesný bude George Soros nyní?

  • Našli jste v článku chybu?