OD 10. KVĚTNA
Alfons Mucha: Slovanská epopej Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Magistrátem hlavního města pořádá výstavu dvaceti monumentálních obrazů Slovanské epopeje, na nichž Alfons Mucha pracoval v letech 1912–1926. Dokončený cyklus byl jako celek poprvé představen pražské veřejnosti na podzim roku 1928 u příležitosti oslav deseti let samostatnosti československého státu ve velké dvoraně tehdy právě dobudovaného Veletržního paláce. Do téhož prostoru se nyní vrací. Současná instalace vychází z Muchova původního obsahového rozvržení Slovanské epopeje, z časového sledu jednotlivých témat. Odkrývá vnitřní vazby mezi obrazy, podtrhuje rytmus cyklu a vyzdvihuje hlavní záměr rozsáhlého díla, do něhož Mucha po léta vkládal své nejlepší schopnosti.
OD 21. DO 27. KVĚTNA
Festival reSITE Zkvalitnění městského života a veřejných prostor či efektivní územní plánování jsou hlavními tématy blížícího se prvního ročníku mezinárodního festivalu reSITE, který se bude v Praze konat od 21. do 27. května. Leitmotivem pilotního ročníku festivalu, jehož cílem je představit různé pohledy na tvorbu a efektivní proměnu měst, je plánovaná proměna pražských nábřeží. Festival spojuje jak architekty a urbanisty z celého světa, tak občanské iniciativy, zástupce samosprávy, developery i řadové občany. Součástí festivalu jsou volně přístupné workshopy, cyklojízdy, pouliční umělecké akce, realizace městské intervence „dočasného parku“ na Náplavce, městské hry v centru Prahy či premiéra dokumentárního filmu o vlivu městského designu na život člověka Urbanized autora Garyho Hustwita.
OD 25. DO 27. KVĚTNA
Prague Food Festival 2012 V Královské zahradě Pražského hradu proběhne gastronomická událost roku Prague Food Festival. V rámci třídenního svátku jídla budou mít návštěvníci možnost ochutnat lahůdky od desítek nejlepších restaurací z Maurerova výběru Grand Restaurant 2012. V nabídce budou žabí stehýnka, ujgurské koření, ravioli z ananasu, domácí taliány, královské krevety, sicilské cannoli, smažení střevlíci, bio dobrůtky, alko i nealko koktejly, zelený ječmen, fresh džusy či klasické speciality z české moderní i staročeské kuchyně. Nebude chybět ani experimentální laboratoř hotelu Mandarin Oriental Prague, která představí techno-emocionální menu šéfkuchaře Jiřího Štifta a jeho zástupce Stephena Senewiratne. To bude jednou velkou hrou se smysly – domácí farmářské potraviny se představí v nových překvapivých kombinacích, skupenstvích a vizuálních formách.
OD 26. DO 28. KVĚTNA
Sólo pro tři Na jeviště Národního divadla se znovu vrací inscenace Petra Zusky Brel–Vysockij–Kryl/Sólo pro tři. Bude to třetí retrospektivní část děl Petra Zusky, choreografa a uměleckého šéfa Baletu Národního divadla. Tento part šestidílné přehlídky je jediný, který je tvořen kompaktním celovečerním kusem. K netradiční choreografii inspirovaly Petra Zusku životní osudy a písně tří zpívajících básníků 60. a 70. let 20. století – Jacquese Brela, Vladimira Vysockého a Karla Kryla. Tři jedinečné choreografie vytvořené na písně trojice evropských rebelů písničkářů dokážou zaujmout i ty diváky, kteří tanci právě neholdují. Silný akcent je kladen i na herecké ztvárnění.
27. KVĚTNA, OD 16 DO 19.30 HODIN
Andreas Clauss bude přednášet v Praze Společnost Golden Gate CZ pozvala do České republiky zkušeného německého ekonoma Andrease Clausse, který netradičně a jasně osvětlí pozadí finanční a hospodářské krize. Andreas Clauss bude v Praze přednášet na téma banky a peníze s podtitulem O čem se nemluví a co byste měli vědět. Poutavým a zároveň faktickým způsobem upozorní na souvislosti kolem nás, které by nám neměly uniknout. Rozebere pozadí finanční a hospodářské krize a zdůrazní důvody, proč k ní muselo dojít. Popíše, jak se krize z Ameriky dostala do Evropy, a nastíní, jaký vývoj lze čekat do budoucna.