Menu Zavřít

pozvánky/společnost

16. 2. 2015
Autor: Euro.cz

OD 6. ÚNORA Loupežník na Vinohradech Na repertoár pražského Divadla na Vinohradech se vrací Čapkův Loupežník, a to nejen proto, že spisovatel Karel Čapek patří k bývalým dramaturgům a režisérům tohoto divadla.

Každá generace Loupežníků a Mimi poté, co se promění v Profesora a Profesorovou, může díky této hře s úsměvem plným porozumění a současně s bolestnou nostalgií vzpomenout na svá první zamilování. Loupežník je z Čapkových her nejhlubší v postižení tajemství lidských srdcí, v jejich pochopení nejlaskavější a nejhumornější a ve své obraznosti nejdivadelnější. Inscenaci režíruje ředitel divadla Tomáš Töpfer. V hlavních rolích se představí Sabina Rojková, Marek Holý, Otakar Brousek ml., Hana Maciuchová a další.

OD 17. DO 28. ÚNORA

Festival španělských filmů

Desátý ročník festivalu španělských filmů La Película startuje v pražském kině Světozor.

Od 19. do 22. února proběhne přehlídka v brněnském kině Scala, od 23. do 25. února si vybrané filmy budou moci vychutnat diváci ostravského Minikina a na závěr, od 26. února bude španělština znít v Bio Central v Hradci Králové. Pro letošní ročník festivalu vybrala dramaturgie ty nejzajímavější snímky různého žánrového zaměření, které ve Španělsku vznikly za poslední dva roky. Program nabídne také sekci zaměřenou na Latinskou Ameriku. Dále láká na cyklus věnovaný letošnímu držiteli čestného ocenění Goya Antoniu Banderasovi. Diváci se mohou těšit na filmové perličky, které představí známého španělského umělce v době jeho hereckých začátků nebo v roli režiséra.

23. ÚNORA

Macy Gray on The Way

Americká umělkyně Macy Grayová vystoupí v rámci svého koncertního turné v pražském klubu SaSaZu. Do České republiky se vrací po čtyřech letech. Na probíhající koncertní sérii chce zpěvačka podpořit vydání svého studiového alba The Way, které vyšlo začátkem října 2014. Macy Grayová, zpěvačka, skladatelka, herečka a matka tří dospívajících dětí, se na scéně pohybuje od roku 2000, kdy celý hudební svět nadchla nahrávkou On How LifeIs. Její pestrá kariéra obsahuje několik cen Grammy, Billboard, MTV nebo Brit Awards. Její hudba překračuje žánry, od experimentální přes alternativní rock až po retro disco a hip hop. Na pražském koncertě Macy Grayové vystoupí jako host česká písničkářka a držitelka hudebního Anděla za Objev roku Lenny.

24. ÚNORA

Edith a Marlene

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, Divadlo Jiřího Myrona má od roku 2013 na repertoáru muzikálové drama Edith a Marlene.

Maďarská spisovatelka a scenáristka Évy Patakiová pro něj našla inspiraci v životech dvou jedinečných ženských osobností 20. století, francouzské šansoniérky Edith Piaf a německé divy Marlene Dietrichové. Autorka hry staví do kontrastu dva odlišné způsoby přístupu k životu obou zpěvaček. Kromě legendárních písní nechybí v divadelním zpracování příběhu láska, vášeň, zrada, ale ani trpkost lidských činů či závěrečné poznání i sebepoznání. V roli Marlene vystupuje Eva Zbrožková. Hana Fialová byla za ztvárnění postavy Edith v tomto muzikálu nominována na Ceny Thálie, které budou uděleny 28. března.

DO 31. BŘEZNA

Korunovační klenoty na dosah

CIF24

Mistrně zhotovené kopie českých korunovačních klenotů můžete zhlédnout v Letohrádku Mitrovských v Brně. V překrásně zdobených interiérech zámečku jsou vystaveny repliky nejvýznamnějších symbolů české státnosti. Autorem kopií je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo pracoval na přesné napodobenině císařské koruny Svaté říše římské. Hlavním exponátem výstavy je replika svatováclavské koruny, kterou nechal vyrobit ještě před svou korunovací český král Karel IV. K vidění budou také středověké zbraně, dobové oblečení, obuv i doplňky, chybět nebudou ani významné listiny, pečeti a iluminované knihy z Moravského zemského archivu, 3D model Karlštejna či podobizna vladaře.

O autorovi| redakce ( spolecnost.euro@mf.cz)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).