Menu Zavřít

pozvánky/společnost

23. 7. 2012
Autor: Euro.cz

DO NEDĚLE 29. ČERVENCE

Jídlo zblízka v Brně

Ještě týden si hosté třinácti brněnských podniků mohou užívat tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů. V nabídce restaurací jsou k mání čerství pstruzi z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině a nechybí ani využití čerstvých bylinek a zeleniny. V restauraci U Kastelána je možné v úterý 24. 7. vychutnat pálenky z méně známých druhů ovoce. V sobotu a v neděli se na Hradu Veveří budou návštěvníci učit péct kynuté koláče v peci vytápěné dřevem.

ÚTERÝ 24. ČERVENCE

Výtvarná performance 231 teček

Doprovodný program Ceny Jindřicha Chalupeckého s názvem 5 ? nalistů, 5 měsíců, 5 míst začne v úterý v 19 hodin na prostranství před vchodem do Veletržního paláce v Praze.

Autorské duo letošních ? nalistů ceny Jiří Franta a David Böhm představí svou uměleckou performanci 231 teček. Přesný obsah akce ale nechtějí dopředu zveřejňovat. Další doprovodný program ceny se letos odehraje ve čtyřech českých městech a v Bratislavě. Pět akcí ve veřejném prostoru nově spojuje originální architektonický modul, který pětkrát změní podobu a zároveň poslouží jako interaktivní infostánek Ceny Jindřicha Chalupeckého. V srpnu se v Bratislavě představí Jiří Thýn, v září v Ostravě Vladimír Houdek, v říjnu v Hradci Králové Adéla Babanová a listopad bude patřit Richardu Loskotovi v Brně.

OD 26. DO 29. ČERVENCE

Hudební festival Benátská noc

Dvacátý ročník festivalu začíná ve čtvrtek slovenským večerem s lákavou sestavou hostů Horkýže slíže, Kristina, No Name, Peter Nagy, Popcorn drama, The Paranoid a Tublatanka. V pátek jsou na programu Bryan Adams, Jarek Nohavica a režisér Emir Kusturica s kapelou The No Smoking Orchestra.

V sobotu je na pódiu vystřídá skupina Kabát a v neděli Daniel Landa. Mezi interprety letos budou i Anna K., Aleš Brichta, Arakain, Blue E? ect, Chinaski, Jiří Schmitzer, Kamil Střihavka, Mandrage, Marsyas, Mig 21, Mňága a Žďorp, Oceán, Petr Kolář, Support Lesbiens, Tomáš Klus, Vilém Čok, Vitacit nebo Vypsaná ? xa. Na festivalu zahrají německá metalová skupina Gamma Ray a ? nská rocková kapela Sunrise Avenue. Scéna se letos stěhuje do přírodního areálu ve Vesci u Liberce.

NEDĚLE 29. ČERVENCE

Vernisáž sochařského sympozia v Hořicích

Pět sochařů letos přijelo do Hořic na Jičínsku na sympozium, které svou tradicí patří k nejstarším na světě. V lomu U svatého Josefa od začátku července tvoří pískovcové plastiky.

Lom je veřejnosti volně přístupný, lidé mohou umělce sledovat přímo při práci. O účast na sympoziu, jehož počátky sahají do roku 1966, je ve světě velký zájem. Letos porota vybírala asi ze 130 zájemců a svá díla v Hořicích zanechají Bulhar Krasamir Mitov, Ind Bhúpat Rám, Velšan Peter Yarwood a Češi Zuzana Kačerová a Štěpán Málek. Vernisáž vytvořených plastik spojená s koncertem a ohňostrojem se bude konat v neděli na labském nábřeží v Hradci Králové. Na hradeckém nábřeží sochy z každého sympozia zůstávají jeden rok a pak se vracejí do Hořic, kde jsou natrvalo usazeny v přírodním sochařském parku u cesty k lomu. V tomto parku a v přírodní galerii na vrchu Gothard je již ze všech dosavadních 26 sympozií ojedinělá kolekce více než 120 plastik.

DO 30. ZÁŘÍ

Výstava humoru Přípitek z Plzně

KL24

Pivovarské muzeum v Plzni vystavuje díla Jiřího Wintera Neprakty s pivní a hospodskou tematikou. Prostory historické valečky ovládne výběr z tvorby českého humoristy, karikaturisty, ilustrátora a kreslíře Jiřího Wintera Neprakty (1924–2011). Kresby s tematikou hospod, pohostinství a piva pocházejí převážně z období 1963 až 1983. Výstavu doplňují předměty z Nepraktova osobního života. Součástí interaktivní výstavy bude i dotyková obrazovka, jejímž prostřednictvím si návštěvníci budou moci připomenout i další vtipy klasika českého humoru. Celoživotní dílo humoristy obsahuje více než 35 tisíc kreslených vtipů a ilustrací.

O autorovi| LENKA MICHÁLKOVÁ, michalkova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?