Menu Zavřít

PPF už nechce válčit o Zentivu

25. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Farmaceutický průmysl Mgr.

Společnost Anthiarose Limited ze skupiny PPF minulé úterý odvolala nabídku na převzetí společnosti Zentiva. O českou farmaceutickou firmu projevila zájem i francouzská Sanofi-Aventis, která nabídla 1050 Kč za akcii proti 950 Kč od PPF. Anthiarose Limited dále informovala, že příčinou stáhnutí nabídky jsou pochybnosti o reálné hodnotě Zentivy a také nedávné postoje jejího managementu. Představenstvo Zentivy již dříve uvedlo, že považuje obě nabídky za nedostatečné, a doporučilo akcionářům, aby je odmítli.
Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila bylo stažení nabídky pro trh zklamáním, spíše se spekulovalo na navýšení nabídky. To dávalo akciím podporu výše, než byla dosavadní nabídka 1050 korun ze strany Sanofi-Aventis. „Tento kurz by měl být nyní hranicí, kterou akcie udrží,“ dodal Potměšil.
Největším akcionářem Zentivy s téměř čtvrtinovým podílem je farmaceutická skupina Sanofi-Aventis. PPF spolu s partnerskou italskou pojišťovnou Generali kontroluje 19,2 procenta akcií Zentivy. Domácí farmaceutická jednička se zaměřuje na výrobu generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Celkově zaměstnává více než 6000 lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku. Akcie společnosti se obchodují na londýnské a pražské burze.

BOX
Nabízejí málo
Vývoj kolem převzetí Zentivy
17. června - Oficiální nabídku na odkup akcií Zentivy zveřejnila společnost Anthiarose Limited ze skupiny PPF. Nabízená cena za akcii činila 950 korun. Svůj úmysl oznámila již začátkem května.
23. června - Skupina J&T podle svého mluvčího uvedla, že zatím neprodá své akcie firmě Anthiarose Limited. J&T prostřednictvím fondu Fervent Holdings drží v Zentivě podíl 7,6 procenta.
11. července - Sanofi-Aventis předložila oficiální nabídku. Za akcii nabídla 1050 korun, což oceňuje Zentivu zhruba na 40 miliard korun.
18. července - Zentiva doporučila akcionářům odmítnout nabídku Sanofi-Aventis. Podle představenstva nabídka nereflektuje skutečnou hodnotu Zentivy a její další perspektivy.
22. července - Společnost Anthiarose Limited odvolala svou dobrovolnou nabídku.

MMF24

GRAF
Vývoj akcií Zentivy za rok

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).