Menu Zavřít

Práce jen v práci: francouzští zaměstnanci získali další benefit

3. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zabouchnout za sebou dveře a pracovní povinnosti nechat až do dalšího dne v kanceláři, protežovaní francouzští zaměstnanci mají do nového roku další oporu v legislativě. Prvního ledna vstoupil v platnost zákon, který jim dává právo na tzv. „odpojení“: tedy možnost ignorovat e-mailovou a telefonickou pracovní komunikaci mimo obvyklou pracovní dobu.

Cílem zákona, který parlamentem prošel loni v květnu, je snížit pracovní stress. Ten podle expertů stále častěji prosakuje z profesionální do privátní sféry pracujících. Opatření by zároveň mělo snížit pravděpodobnost tzv. „vyhoření“ zaměstnanců (ztráty motivace a individuálního zápálu pro práci).


Hořet ano, vyhořet ne. Jak se bránit stresu

 Pracovní vytížení, ilustrační foto


„Zaměstnanci sice opustí kancelář, svou práci tam ale nenechají,“ sdělil minulý rok poslanec za socialisty Benoit Hammon a bývalý ministr školství. Zaměstnance dokonce připodobnil k „psům připoutaným ke své pracovní náplni vodítkem v podobě moderních technologií“. Textové zprávy, e-mailová komunikace, to vše podle Hammona život jednotlivce kolonizuje, přičemž na konci cesty číhá konečné psychické zhroucení.

Nový zákon po francouzských společnostech s více než padesáti zaměstnanci vyžaduje, aby se na době, kdy se jejich pracovníci budou moci tzv. odpojit, dohodla individuálně. V případě, že tak neučiní, bude muset situaci řešit oficiálním vyjádřením. Žádné konkrétní sankce však v legislativě zatím zahrnuty nejsou.


Přečtěte si, jak jsou na tom zaměstnanci u nás:

Minimální mzda se od ledna zvedne na 11 tisíc korun

ebf - tip - debata


Podle říjnové studie agentury Eleas využívá svá elektronická zařízení k práci přesčas mimo kancelář více než třetina francouzských pracujících. Přibližně 60 procent z reprezentativního vzorku dotázaných pak uvedlo, že by další regulaci v tomto ohledu uvítala.

Ve Francii, která si svůj pracovní trh úzkostlivě chrání, platí od roku 2000 pětatřicetihodinový pracovní týden. V současnosti se země potýká s vysokou mírou nezaměstnanosti. Sociální smír podporuje štědrým systémem dávek. Lidem pracujícím pár dní v týdnu na částečný úvazek například po splnění požadavků dorovnává ze státního odměnu na úroveň minimální mzdy za plné pracovní nasazení.

Přečtěte si, čím trávili Češi čas v práci před vánoci:

Víc než hodinu a půl denně tráví Češi v práci nakupováním dárků

 Vánoce přicházejí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).