Menu Zavřít

Pracovat na dovolené? Ani náhodou! Češi si do svého volna zasahovat nenechají, ukázal nový průzkum Holiday Barometr

26. 8. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Záměr pracovat o dovolené připustilo v průzkumu Holiday Barometr pouze 18 procent dotázaných Čechů, což je nejmenší počet ze všech sledovaných zemí
  • Podobné výsledky mají také Francouzi či Rakušané, průměr napříč zeměmi Evropské unie se ovšem pohybuje okolo 27 procent
  • Zcela opačná situace pak panuje v Saúdské Arábii. V této zemi jsou během dovolené ochotny pracovat asi čtyři pětiny tamních obyvatel

Dosažení rovnováhy mezi osobním a pracovním životem může být v dnešní době velmi obtížné. Spousta firem si už totiž zvykla na to, že jejich zaměstnanci jsou dostupní i mimo běžnou pracovní dobu, takže je v případě jakýchkoliv problémů či požadavků neváhají kontaktovat doslova kdykoliv. Výjimkou přitom mnohdy není ani letní rodinná dovolená.

Právě na fenomén práce o dovolené se zaměřil nejnovější průzkum Holiday Barometr, který pro pojišťovací a asistenční společnost Europ Assistance provedla globální výzkumná agentura Ipsos. Z výsledků průzkumu přitom vyplývá, že v tomto ohledu existují doslova propastné rozdíly mezi jednotlivými kontinenty a zeměmi.

Outstream Placeholder

Češi chtějí odpočinek a klid

Na jednom konci žebříčku se umístili Češi, kteří mají z 21 států světa k práci na dovolené vůbec největší odpor. Tuto možnost totiž připustilo pouze 18 procent dotázaných, což byl nejmenší počet ze všech sledovaných zemí. Zdejším zaměstnancům byli v tomto směru nejbližší respondenti z Francie a Rakouska, kde letos na dovolené pracovalo nebo bude pracovat asi 20 procent lidí.

„Více než tři čtvrtiny Čechů nechávají při dovolené své zaměstnání stranou a zaměřují se především na odpočinek. Souvisí to v první řadě s tím, že 32 procent lidí od dovolené podle stejného průzkumu očekává zejména odpočinek a klid, 29 procent zážitky sdílené s rodinou či přáteli a 22 procent totální změnu prostředí,” uvedl Lukáš Soural, obchodní a marketingový ředitel Europ Assistace.

Byli byste ochotni pracovat během dovolené?

Z průzkumu zároveň vyplynulo, že tři čtvrtiny českých respondentů, kteří práci během dovolené připustili, už s ní mají zkušenosti z předchozích let. Zbývající čtvrtina Čechů pak bude letos kombinovat prázdniny s plněním pracovních úkolů úplně poprvé.

Nedostatek odpočinku vede ke stresu  

Ve většině evropských zemích je ochota pracovat na dovolené podstatně vyšší než v Česku. Třeba ve Švýcarsku a ve Velké Británii dosahuje přibližně 35 procent, v Německu a Polsku je to asi 31 procent a v Itálii jen o jeden procentní bod méně. Průměrná hodnota států Evropské unie se pak pohybuje okolo 27 procent.

EBF24

Úplně jiná situace ale panuje za hranicemi Evropy. Nejvstřícnější ke kombinaci dovolené a práce jsou obyvatelé Saúdské Arábie, kde tuto možnost připustilo 81 procent lidí. Na druhém místě se pak umístila Indie, kde by k práci během volných dní svolily tři čtvrtiny zaměstnanců, zatímco třetí pozici se 72 procenty získaly Spojené arabské emiráty. Na opačném konci žebříčku se z mimoevropských zemí umístilo Japonsko, kde letos pracovní dovolenou zažilo či teprve zažije asi 26 procent lidí.

Pro Francouze je v srpnu práce nemyslitelná, přesto jsou produktivnější, říká Marečková z RSM
Přečtěte si také:

Pro Francouze je v srpnu práce nemyslitelná, přesto jsou produktivnější, říká Marečková z RSM

„Firem, které vyžadují, aby byli zaměstnanci k dispozici i během dovolené, v poslední době přibývá. Část odborníků ovšem před tímto fenoménem jménem workation varuje. Nedostatečný odpočinek totiž podle nich může vést k nárůstu stresu a k vyhoření. Při práci na dálku navíc nelze přehlédnout ani zvýšené kybernetické hrozby pro firemní sítě a riziko úniku citlivých dat,“ uzavřel Soural z Europ Assistance.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).