Menu Zavřít

Praha 3 svolá mimořádné zastupitelstvo kvůli novému provozovateli trhů na „Jiřáku“

21. 12. 2016
Autor: farmarsketrziste.cz

Starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová (TOP 09) svolá mimořádné zastupitelstvo kvůli podpisu smlouvy s novým provozovatelem farmářských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad. Proti novému provozovateli se vzedmula vlna nevole mezi opozičními zastupiteli i místními obyvateli, kteří už sepsali petici. Podle kritiků nemá vítěz tendru žádné zkušenosti s provozováním trhů a výběrové řízení nebylo nutné vůbec vypisovat.

Ve výběrovém řízení vyhrála společnost World Production, která má v předmětu podnikání uveden například pronájem bytů a nemovitostí, může ale podnikat také v oblasti výroba a služby. Měsíc před vyhlášením tendru ji koupil podle záznamů Radek Franc, který teď ve firmě figuruje jako jednatel.

Podle předsedy klubu zastupitelů Žižkov nejen sobě Ondřeje Ruta společnost doložila reference prostřednictvím firmy CH Catering jako subdodavatele. „Tato firma kromě jiného dlouhá léta poskytuje občerstvení pro jednání zastupitelstva a kulturní akce pořádané žižkovskou radnicí,“ zmínil ve svém blogu Rut.


Nepřehlédněte:

Trhy na „Jiřáku“ mají nového provozovatele. Slíbil slevy seniorům


„Prozatím vyčkám s podpisem smlouvy s novým provozovatelem, i když je dle ujištění právníků proces výběru v souladu se zákonem,“ sdělila serveru Euro.cz starostka Hujová. Zastupitelstvo se podle ní uskuteční pravděpodobně v lednu.

Nový provozovatel trhů ve výběrovém řízení radnici přesvědčil nabídkou měsíčního benefitu ve výši 35 tisíc korun v podobě čerstvého ovoce a zeleniny pro školy, domy s pečovatelskou službou a handicapované děti v Integračním centru Zahrada. „Obyvatelé Prahy 3, starší 65 let budou moci využít desetiprocentní slevu na celý sortiment farmářských trhů a asistovaný nákup pro seniory a handicapované občany,“ sdělila starostka.

Výběrové řízení budí pochybnosti v současném provozovateli trhů, společnosti Archetyp. „Na cenu se nesoutěžilo a nesoutěžilo se ani na jiný objektivní pilíř, podle něhož by bylo možné spravedlivě a transparentně nabídky posoudit,“ zmiňuje Archetyp v tiskové zprávě. Archetyp upozornil také na to, že nový návrh smlouvy pro provozovatele již neobsahuje klauzuli, která má za cíl „zastropovat“ výši nájemného pro jednotlivé prodejce. „Takovou klauzuli Archetyp ve smlouvě má. Od jednoho farmáře a den nesmí vybrat více, než jeden tisíc korun,“ uvedl Archetyp.

MMF24

Podle jednatele společnosti Archetyp Jiřího Sedláčka není jasné, proč vlastně jeho firma v tendru neuspěla. „Nevíme, co za tím je. Slyšíme pouze oficiální sdělení radnice Prahy 3, se kterým nesouhlasíme a nerozumíme mu,“ sdělil serveru Euro.cz.

Dále čtěte:

Kolínská: Praha by měla vykoupit pozemky na Vítězném náměstí

Lidovci navrhli další změny. Z EET chtějí vyjmout farmářské trhy a malé živnostníky

Zdeněk Pohlreich: 15 milionů na slušnou restauraci nestačí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).