Menu Zavřít

Praha 5 chce získat Vidouli, plánuje volnočasový areál

24. 11. 2016
Autor: CC BY-SA 2.5: Aktron-Wikimedia Commons

Radnice Prahy 5 chce získat do své správy pozemky, které jsou v lokalitě stolové hory Vidoule. Městská část by ráda na kopci viděla volnočasový areál. Vzhledem k tomu, že pozemky jsou v rukách různých soukromých vlastníků, zahájí jednání, která povedou k jejich výkupům či směnám. Rozhodnutí už schválili zastupitelé městské části. Podle návrhu Prahy 5 by měla pozemky získat Praha, která je převede do majetku radnice.

„V oblasti Vidoule máme vlastní, koncepční plány, počítáme zde s vybudováním oddechového, volnočasového areálu, který bude veřejně přístupný,“ upřesnil zástupce starosty Martin Slabý (ANO).

Zástavbě stolové hory podle starosty Radka Klímy (TOP 09) snad už Praha 5 zabránila. „Pokud chceme předejít případným budoucím snahám o obnovení zástavby, je jedinou možností získat pozemky do našeho vlastnictví, respektive správy,“ dodal.

MMF24

Část pozemků patří i ministerstvu obrany, městská část už proto s úřadem zahájila jednání. Před pár týdny poslala žádost o zrušení výběrového řízení na zjištění zájemců o koupi a vybrání vhodného kupce pro stát nepotřebného majetku. Zároveň požádala o bezúplatný převod pozemků do svého vlastnictví, respektive vlastnictví hlavního města.

Nezastavěné území mezi Košíři a Butovicemi je zčásti chráněným přírodním parkem Košíře-Motol a Vidoule je jeho součástí. Má rozlohu asi 450 hektarů, změny se měly týkat podle ČTK asi 30 hektarů. Pozemky na Vidouli patří zčásti developerské firmě Ekospol, zčásti restituentům. Záměrem Ekospolu bylo na Vidouli vybudovat parcely pro vily a rodinné domy s velkými zahradami. Zároveň v centrální části území chtěl developer budovat veřejný park s dětskými hřišti a lavičkami.

Více zpráv z Prahy 5:

Sklo ve stanici metra Jinonice zůstane i po rekonstrukci

Praha 5 postaví v Plzeňské ulici parkovací dům

Praha 5 chce stavět novou hokejovou halu, zaplatí ji soukromý investor


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).