Menu Zavřít

Praha 6 chce územní studii Šáreckého údolí. Má zamezit další zástavbě

23. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Radnice Prahy 6 nechá zpracovat územní studii Šáreckého údolí, která má zabránit rozšíření zástavby v přírodní lokalitě na úkor zeleně. Se zpracováním dokumentu souhlasili zastupitelé. Zpracování studie má stát nejvýše 1,2 milionu korun. Městská část také připraví seznam dalších lokalit, kde by byla vhodná nějaká forma územní regulace.

Územní studie, kterou chce Praha 6 zpracovat, bude v budoucnu sloužit jako závazný dokument pro samosprávu a jako nezávazný podklad pro rozhodování stavebního úřadu o nových stavbách v lokalitě. Radnice nyní začne připravovat podklady pro její zadání. Na souhlasu s přípravou se shodly koaliční i opoziční strany.

Podle vedení městské části je impulsem k přijatému kroku připravovaný pražský územní plán, takzvaný Metropolitní plán. „Když se podíváte na zastavitelné plochy v Metropolitním plánu, tak to jsou víceméně všechny plochy, možná kromě lesů. Nejde do podrobnosti funkčních regulací,“ uvedl místostarosta Martin Polách (ANO).


Architekti nakreslí novou Prahu 6. Čtěte:

Vítězné náměstí, Satalice, Bubny. Architekti namalují jejich novou podobu

 Vítězné náměstí v Praze 6


Hlavním cílem regulace má být ochrana zeleně. Zastupitelé chtějí už do zadání vložit požadavek, aby studie nerozšiřovala současné zastavitelné plochy. Dokument poté bude možno použít jako podklad k závaznému regulačnímu plánu, který může nechat zpracovat magistrát. Tento nástroj se však v Praze příliš nevyužívá, v současnosti je v celé metropoli platný jediný.

EBF24

Místostarosta Polách, který má na starosti územní rozvoj, dostal od zastupitelů také za úkol připravit seznam dalších území, kde by se v budoucnu měly územní studie vypracovat.

Šárecké údolí se táhne kolem Šáreckého potoka na severozápadě Prahy. Skládá se z částí Divoká Šárka, Tichá Šárka, Horní Šárka a Dolní Šárka. Velká část je chráněna jako přírodní park, v lokalitě je řada přírodních rezervací a památek. Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka v současnosti v údolí staví na místě bývalé cihelny 50 nízkoenergetických rodinných domů.

Další zprávy z městské části:

Praha 6 musí mít pro obchvat Vítězného náměstí další posudky

Developer vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých vil na Letné


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).