Menu Zavřít

Praha 7 vzhlíží k Brnu. Ladí bytovou politiku pro sociálně slabší

22. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Městská část Praha 7 odstartuje začátkem července projekt, který by měl lidem nabídnout komplexní bytové poradenství. Projekt je součástí bytové politiky městské části, která se inspirovala například brněnským průlomovým Rapid Rehouising, jenž se zaměřuje na lidi z ubytoven. Cílem je jejich přesun do normálních bytů.

„Kontaktní místo bude přijímat nejen žádosti do programů, ale i pomáhat najít bydlení na komerčním trhu nebo pomoci řešit problémy se současným majitelem bytu,“ uvedl radní pro sociální oblast Jakob Hurrle (Praha 7 Sobě). Program finančně zaštiťuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Součástí projektu je i pomoc lidem, aby mohli fungovat samostatně a postavili se na vlastní nohy. Nájemce nových bytů bude vybírat bytová komise. Například Brno nájemce sociálních bytů vybírá losem.

Z dotace ministerstva ve výši 9,3 milionu korun městská část zaplatí nového sociálního pracovníka či koordinátora kontaktního místa. Praha 7 by v rámci projektu také měla nabídnout dalších deset sociálních bytů. V současnosti jich pronajímá okolo padesáti. „Po nástupu do funkce jsme při inventarizaci bytového fondu nalezli více než 100 bytů v nevyhovujícím stavu, nyní je jich více než polovina zrekonstruována a pronajata. Do konce volebního období budou k dispozici prakticky všechny tyto bytové jednotky,“ zmínil Hurrle.


Praha rozprodává byty, i když jich má nedostatek. Čtěte:

Praha dál vyprodává městské byty, i když tvrdí, že jich má nedostatek

 Ilustrační foto


Předejít dluhům na nájemném u městských bytů pomáhá podle Hurrleho spolupráce městské firmy 7U se sociálními pracovníky. „Nájemce kontaktují velmi rychle po evidenci prvních nedoplatků. V naprosté většině případů jsou schopni nájemníkům poradit, jak řešit jejich situaci bez dalšího zadlužení. Tímto způsobem se nám podařilo významné redukovat vznik nových dluhů u sociálních bytů,“ uvedl radní.

EBF24

Městská část sociální byty rozděluje mezi nejchudší zájemce, má službu podporovaného bydlení pro nízkopříjmové domácnosti nebo poskytuje byty s pečovatelskou službou pro seniory. „V některých případech zvolila Praha 7 vzhledem k dispozici nebo technickému stavu i pronájem za nejvyšší nabídku nájemného,“ konstatoval Hurrle.

Ve všech pilířích systému bydlení se podle něj uskutečňuje výběr na základě bodování. Kromě toho Praha 7 spolupracuje s Armádou Spásy, která získala deset bytů do pronájmu. Jedná se o byty pro osoby v bytové nouzi, které potřebují zvláště intenzivní sociální práci.

Dále čtěte:

Praha 8 a 12 získaly finance na dostupné bydlení. Rozdělí si 50 milionů korun

Radní Lacko: Bankéřům a manažerům dotovat bydlení nechci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).