Menu Zavřít

Zrychlení procesu i méně korupce. Praha chce odstřihnout státní památkáře

28. 8. 2018
Autor: čtk

Praha chce iniciovat změnu zákona o památkové péči. Památkáři magistrátu by mohli v budoucnu rozhodovat bez ohledu na názor Národního památkového ústavu (NPÚ). Zároveň by vlastník kulturní památky či projektant nebyl povinen s ústavem projednat přípravnou a projektovou dokumentaci při jejím zpracování. Rozhodli o tom dnes pražští radní. Změna má urychlit práce při obnově památek.

Návrh ještě musí projednat pražští zastupitelé. Pokud jej schválí, město pošle návrh do Sněmovny. Hlavní město Praha může předkládat návrhy zákonů či jejich novely.

„Odstranění povinnosti vyžádat si písemné vyjádření NPÚ jakožto obligatorního podkladu v řízení o vydání závazného stanoviska přispěje k urychlení a zpřehlednění procesu vydávání závazného stanoviska. Zůstává nadále zachována možnost orgánu státní památkové péče na základě správního uvážení si písemné vyjádření NPÚ vyžádat,“ píše se v dokumentu, který schválili radní.

Změna má pomoci zejména urychlit práce na objektech, které nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkově chráněném území. Vypuštění povinnosti projednat s NPÚ projekt má zase narovnat nesoulad v zákoně. V dokumentu je rovněž napsáno, že změna sníží riziko korupce. Náklady úřadům vzrůst nemají. „Navržená změna s sebou přinese vyšší nároky na odbornost zaměstnanců státní správy, na čas věnovaný vyřizování žádostí a tedy i požadavek na zvýšení počtu pracovních míst,“ píše se v materiálu.


Bakala prodává komplex Forum Karlín. Má dostat kolem 1,3 miliardy

 Fórum Karlín


V materiálu město vytýká NPÚ, že často nerespektuje zákonem stanovené lhůty, které má magistrát na své rozhodnutí. „Velmi častá je i situace, kdy NPÚ ve svém vyjádření nerespektuje závazné stanovisko, které vydal orgán státní správy v předchozím stupni a které je závazné, a na které navazuje další řízení o vydání závazného stanoviska,“ píše se v dokumentu.

Návrh novely musí ještě projednat zastupitelé. Teprve poté jej může město odeslat do Sněmovny. Zda se jím budou poslanci zabývat, bude záležet na jejich rozhodnutí. Pražští zastupitelé se na příštím jednání sejdou 6. září.

Praha využila v minulosti své zákonodárné iniciativy několikrát. Naposledy vytvořila novelu živnostenského zákona, která by nově upravuje průvodcovskou činnost v Praze. Důvodem jsou nekvalifikovaní průvodci bez licencí.

Miliardář Vítek investuje v centru Prahy:

MMF24

Realitní magnát Vítek promění ruinu u Pražského hradu v luxusní ubytování

 Dům U Kundraticů na pražském Pohořelci

Čtěte také:

Byty s vůní ječmene. Nuselský pivovar v dnešní podobě brzy zmizí

Nové byty v Praze znovu zdražily. Cena za metr čtvereční překonala 100 tisíc

V Praze vznikne nová čtyřkolejná železnice, vlaky budou jezdit rychleji


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).