Menu Zavřít

PRAHA JEDNOU PŘEBERE

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Dluhopisy

Manažera emise obligací nebo úvěru do 200 milionů eur (asi 7,5 miliardy korun) s minimální splatností deset let si hlavní město bude vybírat z osmi nabídek. „Všechno to jsou renomované, převážně zahraniční banky, řekl minulý týden v pátek předseda finanční komise Radovan Šteiner (ODS). V nabídkách se podle něj objevují skoro všechny velké české banky, vždy jsou však spojeny se zahraniční peněžní institucí. Rozhodnutí by mělo padnout v dubnu.

Šteiner už ovšem nedodal, že neschopnost rozlišit míru výhodnosti mezi emisí obligací a úvěrem patří podle učebnic ekonomie k základním znakům finančního diletantismu. Ten už pražský magistrát prokázal při nedávné nevýhodné výměně korun za eur a a nadále ho prokazuje při plýtvání penězi, například masáže svých pracovníků. Šteiner má zato, že Praha emisi v rozsahu do 200 milionů eur využije v plné výši. Peníze totiž potřebuje na splacení první emise obligací a na důležité mě stské projekty. Nabídky podle něj navíc většinou počítají právě s touto hranicí. Jelikož je Praha letos prvním zájemcem o financování z ČR, měly by podmínky emise pro republiku založit nové kritérium po přestávce, kterou si vynutily krize v Asii a Rusku, míní tento finančník.

ebf - tip - debata

Předsedou komise pro vyhodnocení nabídek byl zvolen člen zastupitelstva a předseda hospodářského výboru Jiří Kaňák (ODS), místopředsedou se stal zastupitel Tomáš Kubík (Unie svobody). Komise má jedenáct členů, osm zastupuje město, tři příslušná ministerstva. Kritéria, podle nichž bude komise nabídky hodnotit, tvoří pět okruhů. Je to jednak celková výhodnost pro město, v jejímž rámci budou posuzovány například podmínky překlenovacího úvěru, který Praha na začátku požaduje. Dále jsou to fina nční náklady, kde se hodnotí pokrytí rizik, diskontovaná úroková míra a další parametry. Třetí okruh tvoří závaznost nabídky, čtvrtým je organizace emise, například náklady na inzerci a způsob distribuce, a pátým zkušenosti a postaven í na trhu v ČR i cizině.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).