Menu Zavřít

Praha křísí družstevní výstavbu. Byty by mohla zlevnit o 20 procent

31. 5. 2019
Autor: Martin Siebert, MF

Bytová krize nutí města, která v minulosti levně zprivatizovala svůj bytový fond, začít vymýšlet, jakou formou si zase nějaké byty opatřit a zároveň zlepšit dostupnost i pro ty, kteří nespadají do kategorie „sociální“. A došlo i na cesty, které se osvědčily za minulého režimu.

V červnu by měli pražští zastupitelé projednat koncept družstevní výstavby, který připravila pražská radní Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu). Podle jejích představ by se tímto způsobem mělo ročně postavit alespoň pět stovek bytů. „Chceme, aby tu vznikla alternativa pro střední vrstvu, která bude levnější než klasické vlastnické bydlení“ vysvětluje Marvanová.

Tím, že by město pro družstevní projekty dlouhodobě pronajalo pozemky a zároveň družstvo nepotřebuje dosáhnout marže, mohly by být družstevní byty zhruba o dvacet procent levnější oproti aktuálním cenám na trhu, které vystřelily mimo možnosti i dobře vydělávajících Pražanů.

Další překážkou zejména pro mladé rodiny jsou regulace centrálních bankéřů, které by družstevní bydlení elegantně obešlo, protože úvěr si bere družstvo, nikoliv klient. Zůstal by požadavek zaplatit zhruba čtvrtinu ceny bytu.


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce


Město si představuje, že by spolupracovalo s družstvy, která už existují, a na každou lokalitu by dělalo výběrové nebo koncesní řízení. Další výhodou konceptu by podle radní Marvanové bylo, že by město v těchto projektech získalo zhruba třetinu bytů, které by potom mohlo využít například pro potřebné profese, jako jsou učitelé nebo řidiči.

Praha jde trochu jinou cestou než Brno, které chce mít projekty pod kontrolou od začátku do konce a bytová družstva by zakládalo samo město, které by je provozovalo až do splacení úvěru. O družstevnictví uvažují například i v Olomouci.

Dále čtěte:

Portál Bezrealitky vstupuje na slovenský trh, láká ho růst cen tamních nemovitostí

Ceny nájmů stoupají. V Praze se platí 340 korun za metr čtvereční

Cizinci koupí až čtvrtinu nových bytů v Praze. Atraktivní je pro ně centrum

Kanceláře budoucnosti ve Varšavě ovládá český software

Pronajímáte byt. Jak budete danit příjem

EBF24

Přednost dostal hokej. Místo mrakodrapu v Brně vyroste multifunkční hala

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).