Menu Zavřít

Praha láká filmaře. Rozdělí mezi ně miliony

16. 9. 2016
Autor: CC BY 3.0: Komponisto-Wikimedia Commons

Hlavní město chce nalákat filmové štáby, záběry Pražského hradu, Karlova mostu či křivolakých uliček Starého města si cení na miliony korun. Zastupitelé proto schválili založení Nadačního fondu Praha ve filmu, tedy Prague Film Fund. Jeho účelem je podpora pozitivní reprezentace metropole v zahraničí prostřednictvím filmové a televizní tvorby.

„Uvědomujeme si přesahy audiovizuální produkce, které se promítají do ekonomických přínosů městského i státního rozpočtu, zaměstnanosti i zvýšeného zájmu o Prahu jako turistickou destinaci,“ řekl radní Jan Wolf, který návrh na založení fondu předkládal.

Jako příklad uvádí čínský film „Jen my víme“ z roku 2014, který zhlédlo 56 milionů diváků. Praha pak napočítala o rok později o 200 tisíc čínských turistů více než obvykle. Pro letošní rok zastupitelé vyčlenili 10 milionů korun, stejnou částku se zastupitelstvo zavázalo mezi filmaře rozdělit i v dalších letech.

„Založení fondu jsem iniciovala také z důvodu, že Praha turisticky i filmařsky patří k nejžádanějším městům v Evropě. To je dáno nejen dlouholetou tradicí filmového průmyslu, ale i profesionalitou produkčních týmů a unikátnosti geografické polohy. Věřím, že se díky fondu podaří v Praze natočit film světového formátu,“ uvedla předsedkyně výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy Eliška Kaplický.

MMF24

Z fondu budou moci čerpat finance jak tvůrci celovečerních filmů, tak televizní tvorby a seriálů určených k zahraniční distribuci v kinech a na zahraničních televizních stanicích. O nadační příspěvky mohou podle podmínek schválených v zakládací listině fondu žádat zahraniční produkce, které mají pobočku v České republice či koprodukční nebo servisní smlouvu s profesionálním subjektem se sídlem v České republice, případně čeští producenti s prokázanou koprodukční participací na zahraničním projektu.

„O přidělení příspěvku bude rozhodovat správní rada fondu, která je složena ze zástupců filmových institucí, odborníků z oblasti filmového průmyslu, expertů z oblasti turismu, ekonomie a marketingu a ze zástupců volených orgánů hlavního města Prahy,“ dodala Kaplický.

Dále čtěte:

Pojišťovna prodala Krátký film Praha

Krátký film Praha


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).