Menu Zavřít

Praha má povolení na opravu Václavského náměstí. Hotovo má být do konce roku

30. 1. 2018
Autor: CC BY-NC-SA 2.0: Karl Davison via Flickr

Praha dostala stavební povolení na rekonstrukci dolní části Václavského náměstí. V příštím týdnu začnou přípravné práce. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Práce budou rozděleny do etap a zavřena bude vždy jen část náměstí. Předpokládaný termín dokončení je konec letošního roku.

„Je to skvělá zpráva, která znamená, že konečně se Václavské náměstí dočká rekonstrukce. Soutěž se konala před 13 lety a následujících deset let se nestalo v podstatě nic, přitom je všem jasné, že ta rekonstrukce je nezbytná,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Prostor pro pěší má být rozšířen a vjíždět budou moci na náměstí pouze automobily s povolením. Prostor pro auta tak bude zúžen, ale vjezdy do budov zůstanou zachovány. Přibudou například pítka a také základna pro umísťování vánočního stromu. Veškerá zeleň bude zavlažována pomocí automatického systému.

Kromě hlavního města budou na náměstí pracovat i městem vlastněná Pražská vodohospodářská společnost, která opraví stoku, a také Pražská energetika, která zrekonstruuje kabeláž a její chrániče.

Piráti nesouhlasí s podobou rekonstrukce

S plánovanou podobou rekonstrukce nesouhlasí zastupitelé za Českou pirátskou stranu. Podle nich sice z náměstí zmizí 54 parkovacích míst, ale dalších asi 260 stání přibude v podzemí. „Je hezké, že na povrchu parkovací místa ubudou, ale pokud jich má oproti dnešnímu stavu 200 přibýt v podzemních garážích, na náměstí bude nakonec jezdit více aut než dnes,“ shrnul výhrady Pirátů zastupitel Viktor Mahrik. Jeho strana požaduje, aby automobilová doprava v centru Prahy byla postupně citlivě redukována.

EBF24

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem Karla IV. V 19. století bylo nejprve přejmenováno na Svatováclavské náměstí, posléze na Václavské.

Čtěte také:

Praha 6 připomene 100 let od založení Československa řadou akcí

Autobusy MHD stále nesmí do tunelů. Radní opět rozhodnutí odložili


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).