Menu Zavřít

Praha nakopla Stuchlíka

21. 1. 2019
Autor: Euro.cz

Odposlech Loňský lídr kandidátky AN O do pražského zastupitelstva Petr Stuchlík se při vstupu do hnutí potýká s nečekanými potížemi. Multimilionář, kterého si Andrej Babiš vybral loni na poslední chvíli jako pražskou jedničku, v polovině prosince zažádal o členství v ANO a později oznámil i úmysl kandidovat do předsednictva hnutí na celostátním sněmu, který se bude konat v polovině února. Jenže pražská organizace nestihla Stuchlíkovu přihlášku vyřídit v termínu tak, aby ho mohla na sněm jako svého kandidáta nominovat. Podle informací Odposlechu je mezi vedoucími představiteli pražského ANO patrný strach z ambiciózního nováčka, který by mohl narušit zavedené pořádky. Stuchlík se také netají tím, že by pražské ANO chtěl převzít a stát se jeho šéfem. Tomu chce část členů napojených na někdejší šedou eminenci ANO Radmilu Kleslovou zabránit. Stuchlíkovi není nakloněn ani současný šéf pražského ANO Jan Říčař, kterého chtěl Babiš hned po neúspěšných volbách nechat odvolat. Přijetí Stuchlíka se ale zabránit tak úplně nepodařilo. Většina členů pražské buňky pro Stuchlíka zvedla ruku a doporučila jeho členství, které by mělo ještě potvrdit vedení hnutí. Jeho kandidatura do předsednictva hnutí ale zůstává i kvůli zdržení nejistá.

Dva kohouti v Letňanech

Roky po pražských Letňanech, kam metro vozí hlavně vzduch, nikdo ani neštěkl. (Naposledy tam Pavel Bém plánoval olympiádu.) Teď se zdá, že se bez nich neobejde premiér ani pražský primátor. Tři roky starý nápad Andreje Babiše, že tam postaví vládní městečko, teď přebíjí Pirát Zdeněk Hřib nemocnicí na kraji města. Ještě než dojde k souboji eg, který tak jako tak nedopadne pro Prahu dobře, by měl Odposlech nápad. Radnice by se neměla bát přiznat si, že přišel čas na novou KBV (komplexní bytovou výstavbu) a Letňany by mohla nechat pěkně hustě zastavět byty. Nemusí jít nutně o novodobé králíkárny, ale takový rakouský Seestadt by mohl být inspirací.

A když to nebude plánovat a stavět magistrát sám, dá se předpokládat, že to Prahu nezruinuje, jako by se tomu stalo u výstavby a provozování metropolitní nemocnice. Kam posadit úředníky, to by pak mohl vyřešit delimitační plán na přesídlení úřadů do regionů. Tím by se zároveň samo vyřešilo nebývalé bobtnání státní správy, která není ochotná škrtat teplé Reky. A bez odstupného.

České státní vejce

Nejen pivo a dřevo, český stát zásobuje lid i vejci a drůbeží. Pod ministerstvem zemědělství vedle Budvaru a Lesů ČR funguje i státní podnik s poněkud bizarním názvem Mezinárodní testování drůbeže. Ten se zabývá vedením evidence drůbeže v Česku a testy její užitkovosti, produkuje však také konzumní vejce, drůbeží maso a pokusné krmné směsi.

Těch vyrobí až 250 tun ročně a podle všeho se jedná o výdělečný byznys.

Podnik předloni při padesátimilionových tržbách dosáhl 3,5milionového zisku. Jak se pochlubil management ve výroční zprávě, za prosperitou stojí hlavně významný růst poptávky po výkrmových testech, pomohly ale i dotace, které podnik čerpá. Díky tomu se také dozvíme, že se nejedná o úplně příjemné podnikání.

WT100

Společnost aktuálně žádá o dotaci z Programu rozvoje venkova na „nákup kafilérních boxů“. •

  • Našli jste v článku chybu?