Menu Zavřít

Praha patří pionýrům

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Banánová republika

ZLATÝ KŘÍŽ (usd) – Tradiční červnová mládežnická akce „Praha patří pionýrům“ dostane letos opět modernější a honosnější kabát. Centrem oslavy života mladé svazácké generace se pro příště stane Můstek v dolní části pražského Václavského náměstí. Tamní novostavbu skleněného paláce Euro si totiž nedávno vybral za sídlo Ústředního výboru Socialistického svazu mládeže jeho předseda Martin Ulčák.
Úsporné svazácké administrativě pochopitelně neslouží celá devítipodlažní budova. Sedm pater je komerčně pronajato firmám zastoupeným v mládežnickém podnikatelském svazu Kompost, který plní náročný úkol pomáhat mladým nesmělým ekonomům orientovat se v postkomunistické džungli. Osmé podlaží slouží servisní mládežnické organizaci Atlanta safe a v devátém je malebné soukromé apartmá zasloužilého předsedy. „Cítím se tady nahoře tak nějak blíž Pánubohu,“ pochvaluje si Ulčák své každovečerní meditace nad denní tržbou svých firem. „Dovolte mi parafrázovat Kanta: Hvězdné nebe nade mnou, mravní zákon ve mně a omšelý Špalíček bývalého Občanského fóra pode mnou,“ dodává.
K Ulčákově organizaci podnikatelských pionýrů se ovšem hlásí i jiní pražští obyvatelé luxusních půdních bytů. „I mně Praha tak trochu patří, ze svého obřího střešního okna nad Muzeem ji mám jako na dlani,“ pochlubil se podnikatel Petr Sisák, který si na živobytí přivydělává jako razič podzemních štol. Přidal se i exsenátor Václav Fischer, jehož nyní nejvíce baví posílat ze svého střešního bytu v Havířské ulici prasátka do oken nedaleké Ulčákovy rezidence. Bývalý disident a současný Ulčákův společník v lobbistické firmě Pavel Bratinka však o významu pionýrské organizace pochybuje. „Všichni jsme z jednoho těsta. Věřte mi, bydlím v obyčejném dejvickém činžáku a k lidem mám blízko,“ tvrdí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).