Menu Zavřít

Praha pošle městským částem desítky milionů korun

19. 10. 2016
Autor: Jan Rash

Hlavní město mezi městské části rozdělí na investice téměř 80 milionů korun. Finance, které by měly putovat hlavně do zlepšení infrastruktury, musí ještě schválit pražské zastupitelstvo. Podporu získalo 16 projektů z 12 městských částí. Půjde hlavně o rekonstrukce komunikací, chodníků a kanalizace pro odvod dešťové vody.

„Jsem ráda, že pomůžeme dvanácti městským částem zlepšit jejich infrastrukturu. Peníze jdou na opravdu potřebné věci, jako jsou chodníky, parkoviště či zlepšení stavu ulic,“ upřesnila radní Jana Plamínková (STA/Trojkoalice).

Další miliony rozdělí pražská radnice na školství a sport, konrétně 31 milionů korun. I tady budou ještě rozhodovat zastupitelé. Pokud se tak stane, peníze půjdou například na výstavbu nové mateřské školy v Praze 12, na rekonstrukci kuchyně a dětského hřiště v Praze 14, na vybudování bezbariérového přístupu v mateřských školách nebo víceúčelového hřiště v Lipencích.

CIF24

Letos Praha poskytla městským částem účelové investiční a neinvestiční dotace asi 1,6 miliardy korun, z toho například v lednu bylo určeno více než 400 milionů na školství. Praha mezi ně také rozdělila 127 milionů korun z celkem 330 milionů vybraných z parkování nebo 83,6 milionu, které získala z hazardu.

Vedení města radnicím rovněž slíbilo zvýšit částku dotace na žáky - teď dostávají ročně 1360 korun na jednoho školáka, o kolik se částka zvýší, ale zatím není jasné. Praha financuje letos z rozpočtu chod jednotlivých radnic částkou 3,7 miliardy korun. Každé městské části vyplácí necelé tři tisíce korun na obyvatele.

Čtěte dále:

Praha rozdělí na podporu sociálních služeb a bydlení 300 milionů

Evropské miliony půjdou na školy i sociální podnikatele


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).