Menu Zavřít

Praha pošle nemocnicím miliony

22. 9. 2016
Autor: ČTK

Hlavní město rozdělí mezi pražské nemocnice více než devět milionů korun, finance poputují na přístroje, ale například i moderní lůžka. Peníze získá Bulovka, Thomayerova nemocnice, Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice a Královské Vinohrady. Přilepšení již schválili radní, nyní jej musí posvětit ještě zastupitelé.

„Všechny poskytnuté prostředky jdou na vybavení, o které nemocnice samy požádaly. Mám tedy jistotu, že přispějí ke zlepšení péče o pacienty i k usnadnění práce lékařů, sester i dalších pracovníků. Těší mě, že hlavní město mohlo pomoci alespoň tímto způsobem,“ uvedl radní Radek Lacko.

Nejvyšší částku získá Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, 3,7 milionu korun chce investovat do speciálního přístroje na kliniku pro děti a dorost a novou sanitku. Nemocnice na Bulovce hodlá zase z dotace jeden milion korun pořídit elektrická i mechanická lůžka či jídelní stolky.

ebf - tip - debata

Královské Vinohrady budou za 1,3 milionu korun modernizovat lékařskou pohotovost, pořídí si přenosný ultrazvukový přístroj a tři převozová lehátka. Ústřední vojenská nemocnice zvažuje například nákup monitorů a monitorovací jednotky, transportního lůžka a defibrilátoru s monitorem a stimulátorem. Thomayerova nemocnice požádala o jeden milion korun, který chce využít na nákup motodlah, stavěcího zvedáku a bariatrického lůžka.

V Praze je 28 nemocnic a osm zařízení následné péče. Zastupitelé minulý týden přidělili podle informací ČTK Nemocnici na Františku v Praze 1 pětimilionovou dotaci na provoz. V hlavním městě podle posledních dostupných údajů Ústavu pro informace a statistiku ve zdravotnictví připadalo na 10 tisíc obyvatel asi 73 nemocničních lůžek, což je o 19 více než je celorepublikový průměr. Specializovaná oddělení v Praze však využívají pacienti z celé republiky.

Dále čtěte:

Motol v rytmu street dance

Eva Kislingerová: Město se úplně jako firma řídit nedá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).