Menu Zavřít

Praha potřebuje každý rok 5500 nových bytů, tvrdí developer

9. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Aby hlavní město uspokojilo poptávku přibývajících obyvatel po bydlení, je potřeba každý rok dokončit 5500 nových bytů. Podle aktuálních dat o stavebnictví a bytové výstavbě přitom od ledna do konce srpna v Praze vydaly úřady povolení pro 1864 bytových jednotek v bytových domech a dokončeno bylo 3317 bytů. „Meziročně jde o nárůst, přesto Praha dlouhodobě nevyužívá svůj prostorový potenciál, ale ani neobnovuje svůj bytový fond,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Z počtu zahájených staveb je už teď podle Tomáškové jasné, že v následujících letech se počet bytů na trhu nijak zásadně nezvýší a poptávku neuspokojí.

„Pokud jde o Prahu, je patrné, že počet nově zahájených a dokončených bytů v posledních letech neodpovídá nárůstu počtu obyvatel a stále neroste tempem, které by bylo potřeba při predikovaném nárůstu o 160 tisící obyvatel Prahy do roku 2030, s nímž počítá Strategický plán města,“ uvedla. Nad více než 5000 zahájených bytů se Praha podle Tomáškové dostala naposledy v roce 2008 (6320 bytů).

  Počet dokočených bytů v Praze  1989-2017

Hlavní město se kvůli nedostatečné nabídce bytů v posledních letech potýká s prudkým růstem cen nemovitostí. Ceny nových bytů v Praze nebudou podle analytiků příliš klesat ani v příštích letech. Hlavní důvod vidí řada z nich v nedostatečné nabídce a silné poptávce, která je podpořena růstem ekonomiky a reálných mezd. Svou roli hrají i atraktivita Prahy a dorovnávání cenové úrovně v západních metropolích.


Zapomeňte: Ceny bytů v Praze klesat hned tak nebudou, tvrdí analytici

 Pražské byty

WT100


Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci prvního pololetí podle statistik developerských firem Trigema, Skanska a Central Group meziročně vzrostla o 15 procent na 75 791 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky se zvýšila více než o třetinu. Nájemné v posledních dvou čtvrtletích vzrostlo ještě o něco více než ceny nových bytů.

Zásoba nových dostupných bytů v hlavním městě na konci června meziročně klesla téměř o čtvrtinu na 3600. Podle Českého statistického úřadu se v Praze v prvním pololetí začalo stavět 1342 bytů v bytových a rodinných domech. Meziročně se jejich počet zvýšil o čtyři pětiny, je to ale způsobeno nízkou srovnávací základnou. V porovnání s rokem 2015 nebyl ani poloviční.

Dále čtěte:

V Praze je 300 prázdných budov. Jejich využití často brání byrokracie

Praha 1 nemá přehled o pronájmech bytů přes Airbnb. Server jich nabízí tisíce


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).