Menu Zavřít

Praha prodlouží autobusové linky a zkrátí intervaly. Změny budou stát 65 milionů

5. 4. 2017
Autor: Archiv

Hlavní město prodlouží vybrané autobusové linky a zkrátí jejich intervaly. Změny čekají také metro. V ranní špičce nově pojede každá souprava metra na trase C až do Letňan. Uvedl to náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Změny bude město zavádět postupně a zaplatí je z peněz ušetřených loni v rámci pražské integrované dopravy, jde asi o 65 milionů korun. Úpravy vedení linek navrhly radnice městských částí, které jich zaslaly asi sto. Magistrát vybral 49 z nich.

V současnosti soupravy na trase metra C nejezdí až do Letňan všechny, část z nich končí už ve stanici Ládví. „V ranní špičce v době od 06:30 do 08:45 bude každé metro zajíždět až do Letňan. Zavedeno to bude v řádu týdnů,“ řekl Dolínek. Praha posílí také provoz na všech trasách metra, a to od 29. dubna. Změna se týká období od devíti hodin večer do půl jedenácté, kdy bude zkrácen interval z 10 na 7,5 minuty. Kratší interval bude rovněž v pátek odpoledne.

Změny v síti autobusů se týkají celého území Prahy. „Jsou tam zavedeny některé nové linky, například budou propojeny některé části Prahy s nemocnicemi, Prahu 3 propojí přes náměstí Jiřího z Poděbrad do Vršovic prodloužená linka 101 a posílíme linku 194,“ řekl Dolínek.

Město zkrátí také intervaly některých linek autobusů. Posílen bude noční provoz do Slivence či linka 113 z Cholupic přes Točnou. Linka 187 pojede z Letenského náměstí na Nádraží Holešovice a k Nemocnici Na Bulovce a dále k domovu seniorů v Ďáblicích.

Změny se dotknou i Uhříněvsi a okolí. Mimo jiné vzniknou nová přímá spojení mezi stanicí metra C Háje, Benicemi a Lipany a posíleno bude spojení do Hájku i Královic. Každý druhý spoj linky 213 bude prodloužen místo linky 232 z Hájů přes Křeslice a Pitkovice k nádraží do Uhříněvsi.


Kam povedou tramvajové tratě. Čtěte:

Tramvaje povedou na Slivenec, Libuš i Háje. Město chystá projekty za miliardy

 Ilustrační fotografie


Do tunelu Blanka autobusy nezamíří. „Poprosil jsem Ropid, aby to ještě zvážil, ale v celkovém využití tunelů s autobusy v Blance není počítáno,“ řekl Dolínek.

KL24

Přesné datum, od kdy budou změny platit, nebylo stanoveno. „Dnes schválené položky budou realizovány v dalších měsících postupně podle toho, jak se jejich konkrétní podobu podaří projednat s městskými částmi a také připravit po technické stránce,“ uvedl ředitel Ropid Petr Tomčík.

Loni město ušetřilo na provozu 65 milionů korun, podle Dolínka si tak schválené změny letos nevyžádají žádné vyšší náklady. „O roce 2018 budeme jednat s dopravci o nezvyšování nákladů. Ty by se měly rozpustit v celkové výši objednávky MHD,“ řekl.

Dále čtěte:

Náměstek Dolínek: Sníme hezký sen o funkčním metru pro Pražany

Tramvaje se kvůli hluku omezovat nebudou. Praha si věc vyjasnila s ministerstvem

Hlavní město zvažuje kvůli rozhodnutí soudu o metru D ústavní stížnost


  • Našli jste v článku chybu?