Menu Zavřít

Praha pronajímá radniční domy. Chce v nich mít kreativní centrum

18. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pražské kreativní centrum je o něco blíže ke svému reálnému vzniku. Městští radní schválili pronájem prostor ve čtyřech domech na Staroměstském a Malém náměstí. Centrum má oživit srdce města a nabídnout Pražanům i turistům kulturní alternativu.

„Pražské kreativní centrum bude v podstatě takovým kulturně kreativním hubem, který bude otevřen pro všechny. Chceme vytvořit inspirativní prostory, kde budou zajímavé věci nejen vznikat, ale zároveň budou i prezentovány veřejnosti. Je to další z městských prostor, jehož využitím chceme město vracet Pražanům,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a připomněla společný projekt hlavního města Prahy a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Kampus Hybernská.

Nedávno zpřístupněné prostory v Hybernské ulici chce město zrekonstruovat a proměnit v moderní kampus 21. století. Loni magistrát také podpořil vznik Pražského startupového centra v paláci Adria.

Pražské kreativní centrum má podle radnice posílit značku Prahy jako kulturního a kreativního lídra České republiky a prezentovat Prahu jako „chytré“ město 21. století. Mělo by podle informací magistrátu vytvořit také nová propojení mezi správou města, akademickou obcí, neziskovým sektorem a podnikateli nejen v kreativních odvětvích.


V Pragovce se bude bydlet ale i bavit. Čtěte:

V bývalé Pragovce vznikne muzeum automobilů Praga, ale také byty a škola

 Ilustrační fotografie (Pragovka)

EBF24


Pražské kreativní centrum poskytne na šesti podlažích celkem 27 kanceláří či ateliérů, osm učeben pro více jak dva tisíce osob, tři sály, čtyři zázemí, tři schodišťové haly a dvůr, který bude sloužit například k dočasným instalacím.

„Je řada nemovitostí v majetku města, pro které jsme neměli žádné využití. Existuje ale mnoho smysluplných projektů, kterým můžeme výrazně pomoci už jen tím, že jim vytvoříme vhodné prostory. Nám se tím zase daří oživovat centrum města a vytvářet z něj místo, kam člověk nejde jen kvůli památkám,“ konstatovala Adriana Krnáčová.

Dále čtěte:

Objekt kasáren v Karlíně obsadí umělci, ministerstvo ho pronajalo

Neprodejná. Budovu Invalidovny za více než 600 milionů chtějí památkáři


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).