Menu Zavřít

Praha startuje výběrové řízení na chytré lavičky a koše. V ulicích mají být na jaře

6. 1. 2017
Autor: © CapaSitty.com, FullCapaCity.cz

Městská firma Operátor ICT zahájí v lednu výběrové řízení na takzvané chytré solární kompresní koše a chytré lavičky. V pražských ulicích by se měly objevit na jaře. Podle mluvčí Opetrátora ICT Kataríny Landové bude přesný harmonogram stanoven až po ukončení výběrového řízení. Celkové náklady v roce 2017 na realizaci chytrých řešení v Praze by měly dosáhnout podle Operátora ICT na přibližně 100 milionů korun.

Jako maximální rámec pražský magistrát stanovil částku 300 milionů korun, čemuž budou podle Landové adekvátně odpovídat i náklady na projektovou kancelář. Na instalaci košů a laviček spolupracuje hlavní město s městskými částmi, Institutem pro rozvoj Praha (IPR) či Pražskými službami.

V ulicích chce Operátor ICT zatím nainstalovat maximálně 10 modelů laviček, které jsou například napojené na Integrovaný záchranný systém, disponují signálem wi-fi a umí nabíjet mobilní telefony. Jejich soběstačnost zajišťují solární panely. „Pilotní projekty mají plánovanou dobu trvání stanovenou na šest měsíců od instalace, poté bude následovat období dvou měsíců určené na jejich vyhodnocení a rozhodnutí magistrátu hlavního města o dalším postupu,“ sdělila serveru Euro.cz Landová. Podobné lavičky se podle mluvčí již staly přirozenou součástí městského prostoru třeba v Londýně či Bostonu.

Chytré lavičky mají doplnit i chytré koše. Odhadované náklady na pronájem 30 odpadových nádob, včetně instalace a kompletního servisu po dobu šesti měsíců nemají podle mluvčí přesáhnout dva miliony korun. Chytrý koš posílá aktuální informace o své naplněnosti a díky tomu se mají efektivněji plánovat svozové trasy a jejich frekvence. Kompresní jednotka pak zvyšuje až pětinásobně objem odpadu pojatého jedním košem. Mělo by tak dojít ke snížení četnosti svozu odpadu až o 80 procent.

„Věřím, že rok 2017 pro nás bude ´chytrým rokem´. Agendu chytrého města neboli Smart Cities jsme připravovali celý minulý rok a teď chceme realizovat konkrétní projekty,“ sdělila v rozhovoru pro server Euro.cz pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Lavičkami a koši to nekončí

Každý z projektů má podle mluvčí Operátora ICT sice jiné parametry pro vyhodnocení, zásadní ale budou obecně nákladovost, efektivita, úspora energií, vliv na životní prostředí a kompatibilita s koncepcí řízení a monitoringem města.

Chytrými lavičkami a koši nechce Operátor ICT končit, mezi další projekty, které městu podle Landové předloží, jsou chytré parkování, interiérová navigace v městských úřadech či Chatbot – automatický odpovídač na dotazy občanů na stránkách městských částí.

MMF24

Následovat má takzvaná „Malá elektromobilita“ – pilotní projekt tvorby infrastruktury pro nabíjení elektromobilů či „Smartifikace velkoobjemových podzemních kontejnerů“ a efektivní plánování svozu odpadu dle jejich naplněnosti nebo „Smartifikace veřejného osvětlení“. Chytré projekty má podle mluvčí zastřešit projekt jednotné datové platformy pro sběr dat a jejich aplikaci pro efektivní řízení města a městských infrastruktur.

Aby ale podobné strategie fungovaly, musejí být podle místopředsedy představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karla Dobeše zaváděny opravdu inteligentně. Město podle něj nedělá chytrým to, že v ulicích nainstaluje pár chytrých odpadkových košů, které hlásí, že jsou plné, město je proto nechá vyvézt, zatímco v okolních ulicích přetékají další popelnice odpadky. „Musí to být uděláno tak, aby tomu rozuměli i negramotní,“ zdůraznil již dříve na konferenci Chytřejší Česko.

Dále čtěte:

Metropole bude mít chytré lavičky a koše, vedení města schválilo jejich nákup

Příprava smart city může Prahu ročně stát 300 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).