Menu Zavřít

Praha v Radničních domech otevře kreativní centrum. Láká do nich umělce i neziskovky

4. 10. 2017
Autor: IPR Praha

Organizace, které se věnují kultuře, kreativnímu podnikání či vzdělávaní, mohou najít zázemí v pražských Radničních domech v centru metropole. Magistrát jim umožní využít kanceláře, zasedací místnosti i přednáškové sály. Kreativní centrum má podle pražské radnice oživovat centrum města a nabídnout alternativu k turistickému jádru.

Radniční domy vlastní hlavní město Praha. Kreativní centrum zabírá část domů, zbylé prostory stále ještě čekají na využití. Blok radničních domů, který těsně sousedí se Staroměstskou radnicí, roky zel prázdnotou. Řadí se k němu i historický Dům U Minuty, z něhož je výhled přímo na Staroměstské náměstí. Původně tam sídlili magistrátní úředníci, kteří se ale v roce 2006 sestěhovali do pronajatého Škodova paláce.

„Prázdný dům vždy znamená promarněnou příležitost. Jsem ráda, že Radniční domy našly nové využití. Historické centrum Prahy potřebuje místo, kde se mohou setkávat a vzájemně inspirovat lidé z různých oborů,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).


Brutální solitér u magistrály: Transgas ještě svou bitvu nedobojoval

 S dědictvím socialistické architektury jsem se nenaučili ještě pracovat


Kreativní centrum by podle primátorky mělo v domech sídlit minimálně do doby, než budou zrekonstruovány a bude dokončen koncept jejich budoucího využití. Prostory nového centra je možné si pronajmout na jednorázové akce, nebo jako prostor pro výstavy, přehlídky či projekce a do centra mohou Pražané chodit na semináře, workshopy nebo další akce.

Podpora kreativity a startupů je něco, čím by se chtěla Praha profilovat podle Krnáčové i za hranicemi republiky. „Máme Prague startup centrum, kde se inkubují zajímavé projekty a brzy vznikne další a podobné pozitivní ohlasy očekávám i od Pražského kreativního centra,“ dodala.

 Radniční domy vlastní hlavní město Praha V domech vznikly kanceláře, zasedací místnosti či přednáškové sály (Foto IPR Praha)

Již delší dobu funguje v centru Skautský institut, který od roku 2015 uspořádal na 700 akcí pro veřejnost. „Po celou dobu naše působení zde vnímáme jako obrovskou výzvu a příležitost. To, že se nyní stáváme součástí realizace Pražského kreativního centra, tento pocit jen umocňuje,“ uvedl ředitel Skautského institutu Miloš Říha. Kromě Skautského institutu nyní v Radničních domech sídlí i start-up Air Ventures či informační centrum o vzdělávání EDUin. Zázemí tu má sdružení Pragulic či iniciativa Prázdné domy.

CIF24

Centrum bylo otevřeno v části začínající na rohu Malého a Staroměstského náměstí. Podle šéfa Institutu pro rozvoj hlavního města Prahy (IPR Praha) Ondřeje Boháče je to proto, že tyto domy jsou v lepším technickém stavu. U těch zbylých bude třeba zásadnější rekonstrukce. V budoucnu by v prostorech mohlo vzniknout ubytování pro hosty centra a město rovněž jedná se společností, která tam chce poskytovat prostor pro mladé designéry.

„Věřím, že zde vznikne plno kreativních nápadů, které pomohou historické centrum Prahy učinit živější,“ uvedl Ondřej Boháč. V Radničních domech už nyní funguje kavárna, atraktivním prostorem je i zdejší historická pavlač, kde se mohou konat nejrůznější výstavy.

Další zprávy:

Rozjetý kamion nezadrží, říká o pražských bezpečnostních zábranách architekt

Praha 1 se vzdala milionů za trhy. Peníze zůstávají provozovateli


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).