Menu Zavřít

Praha vládne

24. 2. 2020
Autor: Euro.cz

Třetinu kongresových hostů pohltí metropole, druhým nejvyužívanějším regionem pro konference je jižní Morava

Oficiální data Českého statistického úřadu (ČSÚ) hovoří jasně: v loňském roce se na území České republiky uskutečnilo téměř 14 400 kongresů a konferencí, které navštívilo 1,406 milionu lidí. Zatímco první údaj, tedy celkový počet akcí, vzrostl o 13,5 procenta, návštěvnost „jen“ o 2,6 procenta. Obor kongresové turistiky se mění a Česko následuje trendy – namísto velkých monstrózních kongresů a konferencí vzniká více menších akcí.

Pro vysvětlení: ČSÚ podle své metodiky považuje za kongres či konferenci větší formální, oborově zaměřenou akci, při které se sejde alespoň 50 lidí.

Více menších akcí v metropoli

Říká se, že Praha je nejvíc na očích a udává trend. Vloni v metropoli meziročně vzrostl počet akcí o téměř 18 procent, ale návštěvnost klesla – byť o pouhé procento. A to se stalo v roce, kdy v Praze otevřelo své brány zbrusu nové centrum O2 universum, jehož kapacita dosahuje vyšších tisíců lidí (jen hlavní sál pojme 4500 osob), přičemž v kombinaci se sousední O2 arenou dokáže najednou obsloužit až 28 tisíc hostů. Díky tomu se mohou v metropoli pořádat i skutečně obří kongresy a konference, tedy ty s návštěvností nad deset tisíc delegátů.

Ostatně i to je důvod, proč se letos na podzim v O2 universum odehraje světové sympozium anesteziologů.

Pokud bychom popisovaný trend vztáhli na celý tuzemský kongresový obor, díky „zmenšování“ se konferencí mají šanci získat svou akci i menší sály, hotely a kongresová centra, která si na podobné akce zatím (možná) netroufala.

Třeba lázně. Příkladem mohou být výsledky z Karlovarského kraje – v nejmenším kraji Česka meziročně uspořádali o sedmdesát procent akcí víc, návštěvnost vyskočila o úctyhodných 50 procent. A třeba v Olomouckém kraji, kde vzrostl počet kongresových akcí ze 715 na 872, tedy více než o pětinu, klesl celkový počet účastníků o sedm procent.

Brno je zlatá loď

Pohled do statistik ČSÚ nabízí přinejmenším ještě jeden zajímavý údaj – druhým nejvyužívanějším regionem pro kongresy a konference je jižní Morava. A to více než s dvojnásobným náskokem před dalšími kraji, vloni tam na kongres či konferenci přijelo 219 tisíc lidí. Organizátory – ale i hosty kongresů – táhne do jihomoravského regionu jak kvalitní infrastruktura v metropoli, tak široká nabídka vhodných hotelů a konferenčních kapacit. Na jižní Moravě pochopili, že kombinace kongresového zázemí s nabídkou wellness, vinných aktivit, folklorem a spoustou turisticky atraktivních lokací funguje.

Pomyslný bronz z celorepublikového hlediska drží Středočeský kraj, který vloni uspořádal tisícovku akcí s celkovou návštěvností 85 tisíc osob, asi o pět tisíc meziročně méně.

CIF24

O autorovi| Přemysl Souček, spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?