Menu Zavřít

Praha vytipovala tři objekty pro Slovanskou epopej. Jedná i se zbraslavským zámkem

7. 5. 2019
Autor: čtk

Vedení Prahy má vytipovány tři objekty v majetku hlavního města, kam by mohla být umístěna Slovanská epopej Alfonse Muchy. Řekla to radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). O které domy jde, nechtěla prozradit. Město rovněž jedná s vlastníky zámku na Zbraslavi a zároveň diskutuje o možné zápůjčce pláten s Moravským Krumlovem. Tam byly obrazy vystaveny od 50. let až do roku 2011.

Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Nyní jsou umístěna v depozitáři. Obrazy inspirované slovanskou mytologií a dějinami českého národa jsou od roku 2010 zařazeny na seznam kulturních památek.

„Omlouvám se, že nebudu konkrétnější, ale situace je dynamická a mění se,“ řekla Třeštíková. Do dvou z vytipovaných objektů se pojede v příštích týdnech podívat.

Kde by měla být vystavena Slovanská epopej?

Třeštíková řekla, že jedná také se zástupci rodu Bartoňů z Dobenína, majitelů zámku na Zbraslavi. Ti podle ní projevili o vystavení obrazů zájem. Nicméně se zámkem na Zbraslavi je podle radní spojeno několik problémů. Mezi nimi třeba chybějící parkování, nutné úpravy v okolí zámku nebo fakt, že sídlo je soukromé. „S tímto faktem bychom měli operovat. To je první problém na případné cestě,“ řekla.

Členové výboru dnes diskutovali o možnosti zapůjčit plátna dočasně do Moravského Krumlova. S návrhem přišlo vedení Prahy letos v únoru. Proti se postavili například někteří zastupitelé ODS. Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že Praha má závazek, že budou plátna v hlavním městě, a ten trvá. „My reprezentujeme Prahu a je naše povinnost, abychom ten slib dodrželi. Máme-li nějaké dílo, které překračuje hranice této země, musíme se o něj starat,“ řekl Svoboda. Podle něj je pouze Praha schopna prezentovat dílo tak, aby to mělo v zahraničí dopad.


Praha papírová. Obytný Nuselák či věžáky na Příkopech zůstaly jen na rýsovacích prknech


Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) na zasedání řekl, že Krumlov žádá Prahu o laskavost dočasně vystavit epopej na zámku v Krumlově. „Nepřišli jsme bojovat. Neumíte si představit, jak lidé v Krumlově epopej vnímají, vnímají ji jako svoji,“ řekl Třetina. Rovněž uvedl, že město zámek v roce 2016 koupilo, chce jej rekonstruovat a požádalo o dotaci. Opraveny již jsou výstavní prostory, kde by epopej byla. „Zámek Moravský Krumlov je připraven na dočasné vystavení Slovanské epopeje,“ řekl.

EBF24

Praha hledá vhodné místo pro obrazy dlouhé roky. Ze zámku v Moravském Krumlově byly v roce 2010 převezeny do Prahy. Plánována byla mimo jiné stavba nové budovy na Letné nebo na Těšnově. Zatím s poslední variantou přišlo minulé vedení hlavního města, které schválilo, že obrazy umístí do plánované přístavby budovy Lapidária na Výstavišti.

Dále čtěte:

Sakrální architektura může být moderní a potěšit i ducha bezvěrce

Skrytá krása Prahy: seznamte se s neznámou

Praha vypíše tendr na obnovu podzemí bývalého Stalinova pomníku, chce v něm galerii

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).