Menu Zavřít

Praha zažaluje Béma kvůli opencard. Pouhý výkřik, hájí se exprimátor

22. 11. 2016
Autor: E15

Pražští radní dnes schválili podání žaloby na vymáhání škody v kauze opencard po někdejších radních hlavního města včetně bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Žaloba má vést ke stíhání politiků zodpovědných za kauzu červené karty na MHD. Bém považuje dnešní rozhodnutí rady hlavního města za projev duševního onemocnění a ztráty soudnosti. Podle Béma neudělalo současné vedení pro Prahu nic a dnešní rozhodnutí je pouhý výkřik.

„Rozhodnutí rady považuji za symptomatický projev duševního onemocnění, které je charakteristické absolutní ztrátou soudnosti,“ uvedl Bém, který vee funkci primátora skončil v roce 2010 a dnes se věnuje své původní profesi psychiatra.

Ve svém vyjádření kritizuje současné vedení Prahy za nečinnost. Podle něj radní v žádném ohledu nezlepšili život Pražanů, nevytvořili územní plán, nepodařilo se jim stabilizovat dopravní podnik a neodstartovali žádný významný investiční projekt. „Odpovědi jsou smutné: ani jedno, ani druhé, třetí či čtvrté. Vlastně nebýt dnešního ´výkřiku´ na téma opencard, neměli byste o čem psát. Z těchto důvodů, ptáte-li se na můj názor, jej považuji za projev absolutní ztráty soudnosti,“ uvedl Bém.

Miliardová karta

Karta opencard stála Prahu zhruba 1,7 miliardy korun. Od letošního března ji začalo město nahrazovat novou kartou lítačka. „Jedná se o složitý problém a úřad ji řeší více než rok. Dnes radní rozhodli o podání žaloby na náhradu škody,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Radní uložili ředitelce magistrátu Martině Děvěrové, aby žalobu ve spolupráci s úředníky a právními poradci dopracovala. Při tom bude určena výše škody. V médiích se dříve objevila informace, že Praha žalobu musí podat do letošního 5. prosince, jinak nebude mít nárok škodu uplatňovat. „Dříve avizovaná lhůta neodpovídá závěrům naší právní kanceláře. Škoda vzniká až od momentu prodražení,“ řekl Hofman. Konkrétní datum, od kdy prodražování začalo, neuvedl.

MMF24

Kdy bude znění žaloby dokončeno, není jasné. Podle Hofmana rada ředitelce uložila dva takzvané kontrolní termíny. „Jeden z nich je ke konci letošního roku, druhý k 31. březnu 2017,“ řekl.

Kartu opencard si v uplynulých letech vyzvedl více než milion cestujících. Projekt byl schválen právě v éře Béma. Od letošního března Praha vydává kartu lítačka, která opencard postupně nahrazuje - nové opencard se už nevydávají.

Čtěte dále:

Dopravní podnik podal stížnost proti pokutě za opencard

Kdo si odskáče kauzu Opencard?

Komentář: Opencard, konec prvního dílu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).