Menu Zavřít

Praha zintenzivnila kontroly. Za tři týdny prověřila 140 taxikářů a 40 řidičů Uberu

27. 10. 2017
Autor: čtk

Pražští úředníci od 4. října zkontrolovali 180 řidičů taxi a Uberu. Větší množství kontrol souvisí s novelou silničního zákona, která umožňuje udělovat tvrdší postihy. Dnes o tom informoval magistrát. Na porušení pravidel kontroloři narazili u všech řidičů Uberu a u 12 taxikářů. Uložili i několik kaucí na vozy. Taxikáře hlídají i městští strážníci, od 1. do 26. října jich zkontrolovali 1174.

„Nedělám si iluze, že bychom nepoctivé taxikáře za těch několik týdnů z Prahy vyhnali. Hodně se o intenzivních kontrolách mluvilo i v médiích, tak spíše předpokládám, že si taxikáři nyní většinou dávají pozor,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dodala, že kontroly budou pokračovat.

Předražení kontroloři zaznamenali u jednoho taxikáře, jinak se řidiči provinili tím, že o přepravě nepořídili záznam. Úředníci na místě uložili čtyři kauce v celkové výši 250.000 korun a zadrželi deset průkazů řidiče taxislužby. To jim nově umožňuje novela silničního zákona.

Řidiči Uberu podle výkladu magistrátu porušují zákon v podstatě automaticky, protože nemají taxametr a označení taxi. Úředníci uložili čtyři kauce za celkem 250 tisíc korun. V jednom případě to bylo 100 tisíc korun a řidič pokutu zaplatil na místě. Podle vedoucího magistrátního oddělení taxislužby Jiřího Bureše je pravděpodobné, že za ně postihy platí samotný Uber.


Čtěte komentář:

Uber jako predátor

 Weikert


Městští strážníci od začátku měsíce při 1174 kontrolách zjistili celkem 156 přestupků a uložili pokuty za 54.600 korun.

Kontroly magistrát navýšil v souvislosti s novelou silničního zákona, která začala platit 4. října. Umožňuje nově přísněji postihovat taxikáře i řidiče Uberu. Například je možné na místě odebrat průkaz řidiče taxislužby. Magistrátní úředníci a městská policie nově mohou na místě zajistit vozidlo do zaplacení kauce. Kauci zákon stanovuje až do 100 tisíc korun.

Kontroly a postihy pro řidiče Uberu jsou v Česku problematické. Loni v listopadu Městský soud v Praze zrušil pokutu 15 tisíc korun pro řidiče Uberu. Podle soudu neexistoval žádný právní předpis, který by jízdu přes aplikaci zakazoval. Magistrát k tomu podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který zatím nerozhodl.


Uber se vrátí do Brna. Soud zrušil předběžné opatření

Uber může v Brně zpět na silnice


Proti Uberu v Praze se staví taxikáři, kteří v září opakovaně protestovali u ruzyňského letiště. Ve čtvrtek Vrchní soud v Brně zrušil zrušil předběžné opatření, které zakazovalo řidičům Uberu jezdit v Brně. Do ulic moravské metropole se tak brzy vrátí. Mluvčí Sdružení Českých Taxikářů David Bednář k tomu uvedl, že plánují další protesty v Praze i v Brně.

CIF24

V Praze působí podle odhadů zhruba 8300 řidičů taxi. Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem dvou tisíc. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci takzvané sdílené ekonomiky.

Čtěte dále:

Airbnb na kolech chce navždy změnit přístup k vlastnictví aut. Okouzlil i Daimler

Krnáčová: S Uberem nic nezmůžu

Ondřej Krátký: Pojďme sdílet taxík


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).