Menu Zavřít

Praha zvýší příspěvek na chod městských částí. Magistrát dá 3000 korun na obyvatele

4. 9. 2018
Autor: Jan Rasch/Euro

Pražský magistrát dá v příštím roce na chod městských částí zhruba 4,76 miliardy korun, což je o pět procent více než letos. Na jednoho obyvatele tak dostanou radnice tři tisíce korun. Návrh, který dnes schválili radní, musí ještě v rámci projednávání rozpočtu na rok 2019 schválit pražští zastupitelé. Radnice dostávají od magistrátu kromě peněz na svůj chod dotace na investice.

Nejvyšší částku dostane Praha 4, která je největší městskou částí. Od magistrátu získá zhruba 416 milionů korun. Druhou nejvyšší částku dostane Praha 6, která obdrží na svůj chod 372,5 milionů a třetí Praha 10, a to 347,5 milionu. Naopak nejméně získají Nedvězí a Královice. Takzvané velké městské části Praha 1 až 22 dostanou v součtu 4,028 miliardy.

Celková částka 4,76 miliardy, kterou dostanou všechny městské části dohromady, zahrnuje i peníze pro Ďáblice a Březiněves jako kompenzaci za provoz skládky na jejich území. V částce jsou také peníze pro Dolní Chabry na ozdravné pobyty dětí základních a mateřských škol a peníze pro Prahu 22 na pokrytí výdajů spojených s územním rozhodováním v souvislosti s přípravou výstavby Pražského okruhu.


Průměrná mzda v Praze stoupla o sedm procent. Atakuje hranici 40 tisíc

 Ilustrační foto


Příspěvek na jednoho obyvatele zůstane stejný jako letos, tedy zmíněných 3000 korun. Stejná jako letos zůstane i maximální výše příspěvku před dorovnáním na minimální úroveň předchozího roku ve výši 5500 korun.

Hlavní město vyplácí radnicím navíc dále neinvestiční příspěvek na jednoho žáka mateřské a základní školy. Ten bude 2000 korun na jednoho žáka, stejně jako letos. Mateřské a základní školy provozují městské části, střední školy pak magistrát.

WT100

Objem financí pro městské části se v posledních několika letech zvýšil. V roce 2017 to bylo 4,24 miliardy a na letošek bylo v rozpočtu vyčleněno 4,44 miliardy.

Přečtěte si také:

Kolik stojí zelená klimatizace? V centru Prahy vyjde jeden strom na půl milionu korun

Na výši nájmů si stěžuje polovina Pražanů s nižší mzdou. Na bydlení dají až 40 procent příjmu

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Nové byty v Praze znovu zdražily. Cena za metr čtvereční překonala 100 tisíc

Pražští radí schválili založení koncernu městských firem. Základem se stane Pražská plynárenská holding


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).