Menu Zavřít

Praha zvýší příspěvek radnicím na jednoho žáka o 700 korun

18. 9. 2018
Autor: Martin Pinkas

Pražský magistrát zvýší příspěvek, který dává jednotlivým radnicím na jednoho žáka. Částka se zvýší ze současných 2000 na 2700 korun. Příspěvek na jednoho obyvatele zůstane 3000 korun. Změna si vyžádá v rozpočtu magistrátu na příští rok zvýšit částku pro radnice o 300 milionů.

O navýšení příspěvku informoval po jednání radních náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Změnit tzv. dotační vztahy s městskými částmi uložilo radním zastupitelstvo, kdy zastupitelé chtěli zvýšit i poplatek na jednoho obyvatele. Radnice dostávají kromě peněz na svůj chod dotace na investice.

Radní původně schválili materiál, v kterém se zvyšováním nepočítali. Schválili pouze to, že se zvýší celkový objem peněz, které magistrát na chod radnic dává. Na příští rok to mělo být 4,76 miliardy.


Štědrá Praha. Příspěvek na chod městských částí se zvýší o půl miliardy

Prokopovo náměstí na Žižkově


Proti tomu se postavila většina zastupitelů a jako nadřízený orgán rady jí uložili rozhodnutí revokovat. Zastupitelé navrhli zvýšit dotaci na žáka z 2000 na 2500 korun a na obyvatele z 3000 na 3500 korun. Zvýšit se měla rovněž maximální výše příspěvku před dorovnáním na minimální úroveň předchozího roku z 5500 korun na 6000 korun. Zastupiteli navržené změny by si vyžádali navýšení rozpočtu o 450 milionů. Podle Dolínka rada splnila povinnost revokovat usnesení, zároveň se ale nemusela řídit všemi navrženými částkami.

Hospodaření pražských radnic se v končícím volebním období vyznačovalo často přebytky v hospodaření způsobenými především nízkým čerpáním peněz určených na investice. Radnice zároveň dostaly od magistrátu v průběhu let peníze nejen na svůj běžný chod, ale město mezi ně na dotacích rozdělilo dalších několik miliard korun.

ebf - tip - debata

Objem financí pro městské části se v posledních několika letech zvýšil. V roce 2017 to bylo 4,24 miliardy a na letošek bylo v rozpočtu vyčleněno 4,44 miliardy.

Dále čtěte:

Průměrná mzda v Praze stoupla o sedm procent. Atakuje hranici 40 tisíc

Na výši nájmů si stěžuje polovina Pražanů s nižší mzdou. Na bydlení dají až 40 procent příjmu

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Nové byty v Praze znovu zdražily. Cena za metr čtvereční překonala 100 tisíc

Pražské radnice hospodařily s přebytkem 382 milionů korun. Méně investovaly

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).