Menu Zavřít

Praktická dodávka

26. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Nový Opel Combo se v Česku začal prodávat v polovině února

Ukončení výroby užitkové Škody Felicia inspiruje výrobce malých dodávek k útoku na tento důležitý tržní segment. Jako zatím poslední se v prodeji objevil nový Opel Combo, který se představil na podzim ve Frankfurtu a v Česku se začal prodávat v polovině letošního února. Týdeník EURO vyzkoušel Combo s naftovým motorem 1,7 litru, vybavený postranními dveřmi nákladového prostoru. Přední část nové dodávky je v podstatě shodná s Opelem Corsa poslední generace. To platí plně i o palubní desce a interiéru dvoumístné kabiny. Ta přechází vyklenutou částí střechy do zadní nákladové části, která končí 4,32 metru za předním nárazníkem. Na rozdíl od modelu Corsa má Combo velké čelní okno a mohutná zpětná zrcátka, která mají řidiči při couvání pomáhat překonat handicap těžko průhledné skříně. Oproti Corse má Combo v kabině dva nedostatky: dost nepohodlná sedadla bez postranního vedení a ve ventilaci chybí přepínání na vnitřní okruh. Jízda za čoudícím náklaďákem se tak stává utrpením.
Nejdůležitější na dodávce je ale nákladová skříň. Má plochu 1,78 x 1,38 metru, po sklopení sedadla spolujezdce je k dispozici pro přepravu zboží celkový objem 3200 litrů. Lze v něm převážet předměty dlouhé až 2,7 metru. To je hodně, ale řadová sektorová skříň o výšce 180 centimetrů a hloubce 120 centimetrů se do nákladového prostoru nevejde. Ten se totiž směrem vzhůru zužuje.
Manipulaci s nákladem usnadňují jedny, případně dvoje boční posuvné dveře, které prodejci nabízejí za příplatek. Vzadu jsou u všech verzí dveře dvoukřídlové v symetrickém uspořádání.
Pokud jde o pohonnou jednotku, diesel 1,7 s přeplňováním o výkonu 48 kilowattů je velmi úsporný, ale také mimořádně líný. Řidič musí dupat pořádně na plyn, aby vytáhl otáčky nad hranici 1500 za minutu. Pak už Combo vrní plynule při spotřebě do šesti litrů na sto kilometrů jízdy.

Test - Opel Combo Van 1.7 DTI

MMF24

Karoserie čtyřdveřová dodávka
Motor naftový, s přeplňováním
Zdvihový objem 1,7 litru
Nejvyšší výkon 48 kW
Převodovka 5stupňový manuál
Objem nák. plochy 3200 litrů
Nejvyšší rychlost 160 km/h.
Průměrná spotřeba 5,7 l/100 km
Cena (zákl. bez DPH) 331 000 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).