Menu Zavřít

Pravda je hned za rohem

21. 5. 2018
Autor: Euro.cz

Na obálce tohoto čísla, druhého v nové grafické podobě, máme Antonína Koláčka s velmi pokorným výrazem a sepjatýma rukama, jak avizuje příchod plné pravdy. Velký rozhovor s buddhistou a privatizátorem Mostecké uhelné společnosti vjedné osobě není jen rekapitulací celého případu a vztahů mezi jednotlivými aktéry, kdy Koláček celou „story“ dokresluje hodně zajímavými osobními postřehy, ale nechá nás i nahlédnout do mysli člověka, který očekává „plné vnitřní osvobození“. To může znamenat cokoliv, nepředstavujte si pod tím smířlivé prozření, že kupovat firmu z pozice osoby v řídícím postavení za její vlastní peníze není pro karmu nic dobrého a že od světské moci koneckonců nafasoval, co mu patřilo. Rozhodně to stojí za přečtení.

Stavění bytů v mongolském Erdenetu, vodní elektrárny v Turecku, kasina ve Vietnamu nebo prodej chytrých telefonů na splátky v Indii - Češi to zkoušejí na mnoha místech Asie v mnoha oborech a se střídavými úspěchy. Většinou to závisí na tom, jak v rozhovoru říká jeden z našich „dobyvatelů“, nakolik dokážeme pochopit tamní trh a jeho zákonitosti.

Ale funguje to i obráceně: porozumět cizí kultuře potřebují i čínští turisté v cizině.

Potkat jejich expediční sbory v malebném italském Cinque Terre nebo v Českém Krumlově představuje tak hluboký zážitek, že nás přiměl k tomu, podívat se na čísla přílivu turistů z Číny trochu podrobněji. Křivka růstu je strmá a vzestup není u konce.

Kdyby měla stejný průběh křivka výstavby nových bytů v Česku, nemuseli bychom psát o nedostupnosti bydlení, které nabývá v Praze alarmujících rozměrů. Není divu, že ti, kterým se zdá o primátorském řetěze, se pokoušejí přijít před podzimními komunálními volbami s nějakými nápady. Jan Čižinský, lidovecký poslanec a starosta Prahy 7, pilně sbírá podpisy pro své nové hnutí Praha sobě a řešení vidí v tom, že bude chtít po developerech přenechání části bytů pro potřeby sociálního bydlení. Možná by nezaškodilo zajet do Vídně, kde to se sociálním bydlením doopravdy umějí, a ukrátit si všestranně bolestivou etapu učení, jak na to.

Při čtení tohoto čísla týdeníku Euro neuniknete ani tomu nejdůležitějšímu z celostátní politiky, tentokrát se komentátor Pavel Páral důkladně podíval na personální kypření substrátu v resortech i klíčových státních firmách. Jenom Krtek to prý má jisté. •

EBF24

O autorovi| Miroslav Zámečník, zamecnik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).