Menu Zavřít

Právnická zakázka roku: ČEB vypsala tendry za 165 milionů

25. 1. 2017
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Penn State via Flickr

Česká exportní banka (ČEB) vypsala dvě veřejné zakázky na právní a inspekční služby. Zakázka za 150 milionů bez DPH bude patřit k největším právním tendrům vypisovaným letos státní správou. Na inspekční služby má banka připraveno 15 milionů bez DPH. Obě zakázky ČEB zadává na tříleté období. V současnosti tyto služby pro ČEB plní 52 právních kanceláří a inspekčních společností.

U právního tendru ČEB poptává na 36 měsíců široké spektrum služeb souvisejících s exportním financováním s předpokládanou hodnotou 150 milionů korun bez DPH.

Banka hledá mezinárodně ostřílené hráče. Mezi zadávací kritéria patří i výčet zemí, ve kterých bude uchazeč schopen poskytovat služby podle tamních právních řádů. Lhůtu pro doručení nabídek exportní banka stanovila do 6. února.

Rozhodujícím výběrovým kritériem tendru bude podle zadání ze 70 procent cena, tedy průměrná hodinová sazba za právní službu. Ze 30 procent bude rozhodovat kvalita služeb a odbornost týmu právní kanceláře. Maximální počet účastníků rámcových smluv je bankou omezen na třicet.

Inspekční služby

Dalších 15 milionů korun bez DPH má banka připraveno na veřejnou zakázku na poskytování nezávislých inspekčních služeb v úvěrových případech financovaných zadavatelem pro účely posuzování a monitorování realizace financovaných obchodních případů a projektů.

I v tomto případě exportní banka hledá dodavatele na 36 měsíců, nabídky přijímá do 21. února. Předpokládaný maximální počet účastníků smlouvy je stanoven na deset.

Zakázky byly zadané vzhledem k činnosti ČEB, jejím potřebám a k hospodářským faktorům

„Obě veřejné zakázky byly vyhlášené vzhledem k ukončení účinnosti předchozích rámcových smluv na poskytování právních, respektive služeb inspekčních společností. Zakázky byly vypsané vzhledem k předmětu činnosti ČEB, jejím nezbytným potřebám a k hospodářským faktorům,“ odpověděl na dotaz serveru Euro.cz Petr Križan, ředitel odboru Mezinárodní vztahy a komunikace České exportní banky.

Zároveň upřesnil, že ČEB má v současné době uzavřenou rámcovou smlouvu se 44 právními kancelářemi a osmi inspekčními společnostmi.


Přečtěte si:

Exportní bance pomůže stát. Na její ztráty poskytne 2,5 miliardy

Česká exportní banka


Loni na konci září ČEB evidovala ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů ve výši 18,495 miliardy korun, meziročně o 1,1 miliardy korun méně. Nesplácené pohledávky pocházejí z let 2007 až 2011 z budování skláren, továren a elektráren, kterým posílali stroje a vybavení čeští výrobci.

Exportní banka už dříve uvedla, že do dvou let chce vyřešit polovinu z těchto pohledávek nich. Problematické obchodní případy z tohoto období vyšetřuje policie.

Mezi největší aktuální problémy ČEB patří kauza strojírenské skupiny Vítkovice v Turecku s tamní nedostavěnou elektrárnou Yunus Emre. Banka poskytla společnosti Vítkovice Power Engineering více než 13miliardový úvěr na výstavbu lignitového dolu a elektrárny Yunus Emre v Turecku.

Dosud nesplaceno je 11,704 miliardy korun. Úvěr navíc zajistila další státní organizace Exportní a garanční pojišťovna (EGAP). Problém nyní řeší vlády obou zemí.

ebf - tip - debata

Státní ČEB poskytuje českým vývozcům finanční produkty a poradenství pro jejich export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy. Jejími vlastníky jsou ministerstva financí, průmyslu a obchodu, zahraničí a zemědělství a také EGAP.

Čtěte také:

Kysilka rezignoval na členství v dozorčí radě ČEB a ČMZRB

Exmanažeři EGAP údajně způsobili škodu 871 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).