Menu Zavřít

Právo v rockovém rytmu

11. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Anthonym Seddonem

V Praze zřejmě nenajdete jinou právnickou firmu, ve které by hned vedle recepce visely zlaté desky jako v nahrávacím studiu. V případě advokátní kanceláře Seddons nesou tyto desky loga legendární skupiny Genesis a pro jejich umístění zde je dobrý důvod. Před lety totiž začínal šéf kanceláře Anthony Seddon jako právní poradce řady úspěšných hudebníků a zlaté desky byly jejich poděkováním za dobrou práci. „Bylo to krásné období, ale dnes už se věnuji spíše právu nemovitostí,“ říká britský advokát.

EURO: Nebývá obvyklé, že by britská firma měla centrálu v Praze a menší pobočku v Londýně. Jak to máte rozdělené? SEDDON: Odhadem asi osmdesát procent práce, kterou dělám, je spojeno s Českou republikou. To se týká i části vykonávané v Londýně. V Praze se soustřeďujeme především na právní pomoc zahraničním firmám při jejich investicích v ČR, hlavně v oblasti nemovitostí. Měl jsem štěstí, že jsem se do tohoto odvětví pustil před deseti lety, což byla doba, kdy byl trh s nemovitostmi již stabilizovaný. Nejisté období restitucí již bylo za námi, ceny zůstávaly nízké a na trhu bylo hodně zajímavých příležitostí. Nyní je to již mnohem těžší, protože ceny jsou vysoko a hodnota koruny vůči libře je asi dvojnásobná než v době, kdy jsme začínali.

EURO: Jak byste srovnal úroveň právního prostředí v Česku a ve Velké Británii? SEDDON: Myslím, že největším rozdílem je určitá právní nejistota, kterou zde můžeme cítit nejen při srovnání se Spojeným královstvím. To je také častá stížnost našich klientů, že právní systém v Česku je nastaven tak, že důvěra v samotný koncept práva a jeho skutečná dosažitelnost je mnohem nižší než například v Británii. Naši zahraniční klienti často vůbec nevěří soudnímu procesu. To má velký vliv jak na způsob, jakým dělají své obchody, tak i na jejich dojmy ze země. Proto se také firmy pocházející z ciziny často vyhýbají jakékoli snaze o dosažení spravedlnosti prostřednictvím českých soudů a dávají přednost arbitrážním řízením v zahraničí. Pravděpodobně bude trvat ještě pár let, než začne soudní systém v Česku fungovat bez chyb. Bude to zřejmě vyžadovat, aby se na místa soudců dostali mladí schopní lidé nezasaženi minulostí.

EBF24

EURO: Jak těžké je pro menší zahraniční kancelář soutěžit s velkými firmami, jako je například Linklaters nebo Lovells? SEDDON: Tyto velké firmy nás nevnímají jako konkurenci a poměrně často na nás odkazují i vlastní klienty. Je to jednoduše proto, že nejsme dost velcí, abychom byli jejich soupeři. Navíc spolu máme velmi dobré vztahy. Proto když některé z velkých britských firem v Praze hrozí například konflikt zájmů, stává se, že klienta pošle za námi. Na druhou stranu například v oblasti realit sice neradíme těm největším mezinárodním fondům, ale transakce našich klientů jsou někdy stejně velké. A další věcí je to, že firmy si občas vyberou nás místo větší kanceláře jen proto, že chtějí skutečně osobní přístup, který u velké firmy dostanete těžko.

EURO: Všechny tři největší světové právnické firmy pocházejí z Velké Británie. Může to být důsledek specifické firemní kultury? SEDDON: Prvním důvodem je fakt, že londýnská City se stala významným světovým finančním centrem. Druhý důvod spočívá v tom, že britské právo nyní usnadňuje vytváření velkých právnických firem. Když jsem před lety začínal, bylo množství partnerů ve firmách omezeno na dvacet lidí a v jiných zemích, například v Německu, byla pravidla ještě přísnější. V sedmdesátých letech ale byla tato omezení zrušena, což umožnilo firmám, aby dále rostly do obřích rozměrů. Má to ale i své nevýhody. Jako začínající právník jsem se kdysi učil přímo od vedoucího partnera, dnes by řadovému koncipientovi ve velké firmě trvalo týden, než by dostal termín na schůzku s některým z nejvyšších šéfů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).