Menu Zavřít

PRAŽANÉ SI ZVYKNOU

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

PVK

PRAHA – Obavy z důsledků privatizace Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) byly oprávněné. Společnost PVK minulý týden oznámila, že se příští rok zřejmě zvýší v Praze cena vody více, než se původně předpokládalo. Její nový vlastník, francouzská společnost Vivendi Water, stěží bude moci dodržet privatizační slib, že nezdraží v příštích pěti letech vodu více než o letošních 7,6 procenta. Důvodem je špatný stav pražských sítí, které vyžadují značné investice.

EBF24

Nové vedení PVK dosazené koncernem Vivendi (více str. 64) takto připravuje Pražany na vyšší ceny vody už podruhé. Poprvé to bylo koncem května, když Poslanecká sněmovna schválila nový zákon o vodách. Mluvčí PVK Marcela Dvořáková tehdy upozornila, že pokud zákon vstoupí v platnost ve schválené podobě, firma bude muset do kalkulací cen vody zahrnout ustanovení o poplatcích za odebírání podzemní vody. „Tyto náklady budou ovšem nad rámec závazků strategického partnera, společnosti Vivendi Water, uvedla.

Společnost Vivendi Water zvítězila v tendru o PVK nejvyšší nabídkou. Za dvoutřetinový podíl zaplatila 6,1 miliardy korun, což bylo dvakrát více, než nabízeli její soupeři.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).