Menu Zavřít

Prázdniny na chalupě u babičky

7. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Přesně na rozhraní Českého Švýcarska a Lužických hor najdete od loňského roku chaloupku Vejminek.

Na konci malebné vesničky Chřibská ji objevili majitelé Klára Honzíková a Karel Mařík, kteří sem už spoustu let jezdí do vyhlášené restaurace v penzionu Na Stodolci. Shodou náhod právě majitel tohoto penzionu Vejminek zachránil, zrekonstruoval a Klára s Karlem z něj pak vytvořili místo tak kouzelné, že se málokomu chce odjet domů.

Chaloupka je přes 100 let stará, najdete v ní spoustu původních prvků, ale dostala také moderní nádech v podobě kuchyně nebo třeba koupelen a jedinečně řešeného podkrovního prostoru. Z něj vznikla prostorná ložnice, které vévodí krásné původní trámy a velké francouzské okno s pohledem na okolní louky.

Na Vejminek se vejde až 12 hostů, kromě podkroví má ještě jednu velkou ložnici v patře a celkem tři koupelny, takže o pohodlí hostů je tu postaráno.

Středobodem chalupy je pak světnice v přízemí s velkým jídelním stolem, u kterého se jí, klábosí a hrají se hry. Pro hosty je tu vše připraveno – od zmíněných společenských her až po kompletně vybavenou kuchyň včetně domácích marmelád nebo medu od sousedů. Děti tu najdou spoustu pokladů v podobě starých hraček nebo knížek, které majitelka Klára nakupuje na bleších trzích a po antikvariátech.

K Vejminku patří také zahrada, kde se dá v létě grilovat nebo sedět u táboráku. Hned za chalupou jsou louky, kde můžete na podzim pouštět draky, a všude v okolí je spousta turistických tras, které vás zavedou buď do dechberoucí přírody Českého Švýcarska, nebo do dosud neobjevených zákoutí Lužických hor.

WT100

Díky tomu, že majitelé na Vejminek sami také jezdí, si tu budete připadat jako doma. Topí se v kamnech, takže si můžete vyzkoušet, jaké to je naštípat si dříví, zatopit si a pak se odměnit pohledem do praskajícího ohně. Zažijete tu prostě chalupaření se vším všudy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).