pivovarnictví Dva roky držela tuzemská pivovarnická jednička Plzeňský Prazdroj ceny sudového piva a zdražovala jen lahvové a plechovkové pivo. Důvodem byla snaha vrátit zákazníky do restaurací a hospod, neboť spotřeba dražšího točeného piva v Česku již několik let klesá ve prospěch levnějšího v řetězcích prodávaného piva. V listopadu ale cena půllitru plzeňského či gambrinusu přece jen stoupne.
„Průměrně se ceny pro odběratele sudového a tankového piva mírně navýší. To se promítne v našem ceníku úpravou ceny půllitru piva u většiny položek o padesát haléřů,“ potvrdila informace deníku E15 mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová. Finální cena je však podle ní vždy závislá na rozhodnutí majitele restaurace.
V některých se tak cena půllitru piva z produkce Prazdroje zvýšila o rovnou korunu. Řádově se tedy jedná o procenta.
Již v červenci oznámil Prazdroj zvýšení cen některých lahvových a plechovkových piv od září v průměru o 0,8 procenta.
„Naší strategií podpory návštěvnosti hospod bylo udržet cenu sudového piva i během hlavní letní sezony, která je důležitým obdobím pro všechny hospody a restaurace,“ dodala Krásová.
V dalších měsících se dá očekávat zvýšení cen sudového piva i u dalších pivovarů, které často čekají právě na to, až zdraží největší hráč na trhu. Od 18. listopadu tak například zvyšuje cenu sudových piv Rodinný pivovar Bernard, a to zhruba o 50 až 60 haléřů na půllitr. „Po dobu dvou let jsme i přes narůstající cenu vstupů a nákladů ceny čepovaného piva nenavyšovali. V současné době jsme však již nuceni přistoupit k úpravě cen,“ řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.