Menu Zavřít

Prazdroj si vybral Matušku

29. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Zahrajte fanfáry, obr se spojil s minipivovarem Stoleté výročí založení Československa je dobrým důvodem k nejrůznějším zajímavostem. Kolik akcí, nápadů či kampaní se k 28. říjnu v minulých týdnech vyrojilo? Nespočet. A nevyhnuly se ani pivovarnictví. Jestli se ale o nějakém bude ještě chvíli mluvit, pak je to spojení Plzeňského Prazdroje s velmi dobře zavedeným minipivovarem Matuška. Oba - konkrétně tedy sládci Lenka Straková a Adam Matuška -spolu uvařili výroční ležák, který nazvali První.

Jde o světlé za studena chmelené spodně kvašené pivo s 5,2 procenta alkoholu, při jehož výrobě sládci použili americké velmi aromatické chmelové odrůdy.

Zajímavostí je, že jedna várka vznikla přímo v Plzni, druhá zase u Matušků v Broumech. A zatímco plzeňská verze bude během listopadu k dostání ve značkových výčepech Prazdroje v rámci akce Volba sládků, z Pivovaru Matuška zamíří v sektových sedmičkových lahvích do pivoték.

„Prazdroj nás oslovil, jestli bychom společně nevymysleli pivo ke stoletému výročí naší republiky. Jednu várku bychom uvařili u nich (1600 hektolitrů) a druhou u nás (40 hektolitrů). A i když si to možná ne všichni přiznají, vařit pivo přímo v Plzeňském Prazdroji je sen každého sládka. Atak jsme do toho šli!“ vysvětluje Adam Matuška na sociálních sítích, jak se První rodilo.

Za bílo-červeno-modrou etiketou vycházející z prvních návrhů československé vlajky stojí známé pražské grafické Studio Najbrt.

Přestože přizváním podniku Matuška se Plzeňskému Prazdroji otevřela poměrně široká škála možností, co společně uvařit - nabízí se především svrchně kvašené pivo, kde broumský podnik patří dlouhodobě k české špičce - zvolená varianta je stému výročí ideálním doplňkem. Proč experimentovat ve chvíli, kdy si chce na druhé století oslavence připít většina pijáků? Tedy i v restauracích na malých městech a ve vesnicích, kde jsou svrchně kvašená piva přece jen stále považována za něco podivného.

„Pokusili jsme se skloubit základ Prazdroje, tedy originální slad přímo zPlzně a třírmutový postup přípravy sladiny, s chutí, hořkostí a vůní amerických chmelů. To vše za pomocí kvasnic spodního kvašení,“ popisuje Matuška.

I když jde o poměrně speciální a zřejmě jednorázovou příležitost, opět se ukazuje, jak velké pivovarské skupiny musejí pečlivě sledovat svět minipivovarů.

Plzeňský Prazdroj by se samozřejmě do výjimečné várky mohl pustit sám, ale přizváním Matušky svůj produkt citelně zatraktivnil i mezi náročnějšími pijáky. Po Budějovickém Budvaru jsou Plzeňští dalšími, kdo pochopil, že přehlížet minipivovary nepůjde donekonečna a spolupráce je logické řešení.

Jen nevím, jak to skousnou v Gambrinusu, který spadá do Plzeňského Prazdroje. Ten právě v minipivovarech vidí příčinu svých současných problémů.

Světlý ležák První Uvařil: Plzeňský Prazdroj a Pivovar Matuška Autoři receptu: Lenka Straková, Adam Matuška Prodej: v pivotékách a restauracích

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?