Menu Zavřít

Pražská burza letos klesla o 4 procenta. Nejhůře si vedla Kofola

30. 12. 2016
Autor: Euro Tomáš Novák

České akcie letos klesly podle indexu PX o zhruba čtyři procenta, index končil rok na 918 bodech. Vyplývá to z výsledků burzy. Mezi nejziskovější patřily akcie Moneta Money Bank a Unipetrolu. Naopak akcie Kofoly přišly o čtvrtinu hodnoty, VIG o 17 procent. Loni ztratily akcie podle PX jedno procento, předloni téměř pět procent.

„V případě, že zohledníme i výplatu dividend v průběhu roku, zakončí pražská burza rok s mírným ziskem. Celkově byl vývoj podobný jako v celé Evropě. Po poměrně krvavém začátku roku se akcie uklidnily a pohybovaly se spíše ve vlnách chvíli nahoru, chvíli dolů. Výraznější výkyv směrem dolů nastal po červnovém brexitu, nicméně měl jen krátké trvání a fakticky odstartoval růstový trend ve druhé polovině roku,“ popsal vývoj na trhu analytik J&T Banky Milan Lávička.

Kofola coby propadák

Největším propadákem byly akcie Kofoly (minus 26 procent), za čímž je nepříliš povedený úpis akcií a nízká likvidita. Nedařilo se ani pojišťovně VIG (minus 17 procent), která i přes výrazný růst v závěru roku nedokázala odmazat propad, který přišel po oznámení odpisu nehmotných aktiv a zklamání z dividendy. Komerční banka (minus 11 procent) také investory zklamala snížením očekávaného výplatního poměru dividendy po zvýšení kapitálových požadavků od ČNB.

Letošní vývoj indexu PX

 Index PX v roce 2016

Dařilo se naopak Unipetrolu (15 procent), který opět obnovil plný výkon po velké havárii z minulého roku a po dlouhé době oznámil dividendu. S dvouciferným ziskem zakončí rok také akcie Stock Spirits (11 procent), kterému se konečně podařilo stabilizovat tržní podíl v Polsku a revidoval akviziční politiku po nátlaku některých akcionářů.


Pražská burza se propadla z dvouměsíčního maxima. Přečtěte si o tom:

Pražská burza spadla z dvouměsíčního maxima


Pražská burza se po letech konečně dočkala nového titulu, který zvýšil likviditu a přilákal nové investory. Domácím investorům tak největší radost udělaly akcie Moneta Money Bank. Ta pod značkou Moneta vynesla těm, co akcie nakoupili hned po jejím uvedení na trh, 21,4 procenta. I ti, co dokupovali v poslední tranši na akciích neprodělali a navrhovaná dividenda ze zisku je nejvyšší na českém trhu, upozornil analytik záložny Creditas Roman Koděra.

Vydělával i Stock

Ani likérka Stock podle Koděry investorům letos nezhořkla a vydělala jim 11 procent. Dividendový příběh je nadále patrný u akcií společností Philip Morris a Pegas Nonwovens. Zde investoři sází na stabilitu a cíl managementu vyplácet udržitelnou míru dividendy. Akcionáři výrobce cigaret si za letošní rok odnesou zhodnocení přes osm procent a na akcionáře Pegasu zbylo přes pět procent.

MMF24

Tradičně nejsilnější společnosti domácího trhu, tedy akcie s největšími objemy obchodů, letos svým dlouhodobým akcionářům moc radosti nepřinesly. U akcií Komerční banky, Erste bank a ČEZ se tak nejvíce vyplatila strategie využití propadů na několikaměsíční minima, když se situace na trzích vyhrotila, tak jak tomu bylo v případě pádu ropy v únoru nebo když Británie dobrovolně odhlasovala v referendu vystoupeni z EU. ČEZ klesl o 3,7 procenta, Erste bank o 2,7 procenta.

Akcie telekomunikačního gigantu O2 si nakonec připsaly růst přes tři procenta. Rok 2016 byl posledním pro akcie těžařské společnosti NWR. Její akcie byly kvůli podání žádosti o restrukturalizaci staženy z obchodování. Počátkem května ztrácely 30 procent, dodal Koděra.

Přečtěte si o rekordním obchodním objemu pražské burzy:

Pražská burza dosáhla rekordního objemu, hlavně díky akciím Monety

Pražská burza

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).