Menu Zavřít

Pražská burza se dále propadá do hlubin

14. 6. 2016
Autor: Tomáš Novák/Euro

Kvůli obavám z brexitu dnes pražská burza klesla popáté v řadě a dál prohloubila své sedmileté minimum. Index PX odepsal 1,24 procenta na 808,20 bodu. Klesaly také akcie na západoevropských burzách a jejich hlavní index klesl na nové minimum od konce února. Trh také s napětím sleduje americkou centrální banku (Fed), která dnes zahajuje své dvoudenní zasedání.

Pražskou burzu dolů táhly především Komerční banka, pojišťovna VIG a energetická společnost ČEZ. Z menších emisí nejvíce propadly akcie likérky Stock, jedním z mála ziskových titulů byla naopak textilka Pegas Nonwovens.

Podle Jiřího Cihláře z Next Finance je na trzích od Tokia po západní pobřeží USA cítit strach z brexitu (odchod Velké Británie z EU) a z dnes začínajícího zasedání americké centrální banky. „Nicméně intenzita prodejního tlaku částečně polevila,“ míní Josef Dudek z Fio banky. „Největší ztráty v Evropě dnes zaznamenával energetický sektor, dále pak utility a pod tlakem nadále zůstávají finance,“ dodal.

Evropský index FTSEurofirst 300 podobně jako v pondělí odepsal dnes 1,89 procenta a uzavřel na 1260,14 bodu, nejnižší úrovni od 24. února. Index Euro STOXX 50, který měří kolísání cen akcií, a odráží tím nejistotu mezi investory, vzrostl o 3,9 bodu na letošní maximum 38,34 bodu. Proti minulému úterý již zpevnil o 20 bodů.

Britové budou o setrvání v EU rozhodovat v referendu 23. června. Příznivci takzvaného brexitu převážili nad odpůrci odchodu z EU ve třech aktuálních průzkumech veřejného mínění. Nejprodávanější britské noviny - bulvární deník The Sun - navíc své čtenáře vyzvaly, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro odchod.

Vývoj indexu FTSE 100 za poslední týden:

Graphical visualization of market data.

„Obavy z brexitu tlačí index volatility vzhůru a zasahují zejména akcie finančního sektoru. Zvýšená rozkolísanost zřejmě potrvá nejméně do referenda,“ řekl agentuře Reuters ekonom belgické banky KBC Koen De Leus. Index evropských bank ztratil 2,3 procenta a letos už oslabil o zhruba 27 procent.

Index londýnské burzy FTSE 100 oslabil o 2,01 procenta na 5923,53 bodu, nejníže za čtyři měsíce. Index německých akcií DAX odepsal 1,43 procenta a uzavřel na 9519,20 bodu.

Akciové trhy oslabuje rovněž obnovený propad cen komodit - akcie evropských těžařů ztratily 3,5 procenta. Nejistotu na trhu ale zvyšuje také zasedání Fedu, jehož měnový výbor ve středu rozhodne, zda opět zvýší základní úrokovou sazbu.

Vývoj pražské burzy za posledních 5 let:

Graphical visualization of market data.

V Praze si z velkých emisí největší ztráty připsala Komerční banka, jejíž cenné papíry zlevnily o 2,38 procenta na 863 koruny. O více než dvě procenta přišly i cenné papíry VIG, jejichž cena klesla na 460,90 korun a podle Josefa Němého z Komerční banky je v blízkosti dna z roku 2009. ČEZ neudržel psychologickou hranici 400 korun a uzavřel se ztrátou dvou procent na 394 korun. Více než procento odepsal i operátor O2, naopak Erste Bank čtvrt procenta získala.

Z ostatních emisí se nejvíce, o 3,88 procenta na 52,05 korun, propadly akcie likérky Stock. Proti tomu nejziskovější byla textilka Pegas Nonwovens, jejíž cenné papíry zdražily o 2,43 procenta na 810,60 korun.

EBF24

Koruna oslabila k oběma světovým měnám. Proti pondělnímu závěru ztrácela kolem 17:15 vůči euru čtyři haléře na 27,06 Kč/EUR a k dolaru 21 haléřů na 24,14 Kč/USD.

Dnešní vývoj kurzu koruny k euru:

Graphical visualization of market data.

Čtěte o rekordu pražské burzy z konce minulého týdne:

Pražská burza se propadla nejníže za sedm let

Pražská burza
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).