Menu Zavřít

Pražská zabijačka: Líp už bylo

26. 10. 2015
Autor: Euro

Vzpomínáte? Prostě to zařídíme. To na billboardech Pražanům slibovalo před loňskými volbami ANO. Mnozí se tomu smáli: připadalo jim to moc hloupé i na české volební billboardy, než aby to byla pravda. To ale ještě netušili, že ANO fakt vyhraje volby i v chytřejší Praze, bude mít primátorku a pod jeho vedením se město s padesátimiliardovým rozpočtem promění v sérii pučů.

A v té sérii se jednookým králem mezi slepými stal Matěj Stropnický, éterický náměstek s chlapeckým knírkem a egem velikosti Pražského hradu.

Termín pražská zabijačka není úplně můj, postmoderně jsem si ho vypůjčil kdesi v mediálním prostoru. Hlavně proto, že perfektně sedí na poslední pražský puč, tentokrát pro změnu vyvolaný bývalým pražským radním a nyní šéfem zastupitelů TOP 09 Václavem Novotným. Ten chce městskou koalici rozbořit už dlouho, naposled ale mělo jít pouze o Stropnického, což je ironie: právě zelené zlobivé dítě patří spíš k opozici než ke koalici, takže by si ho měla hýčkat.

Nehýčkala. Jenže když při posledním hlasování o radě padl i hlasy koalice jako první právě Stropnický, začala si koalice vzájemně zabíjet vlastní radní, takže jí teď čtyři chybí. Svým způsobem to není žádná katastrofa: někteří z nich stejně téměř nechodí do práce a jejich agendu za ně řídí méně viditelní politici vzadu, takže se nic moc nemění. Problém je, že podobně už od začátku (ne)funguje celá koalice.

„Máme za to, že budoucí konstrukce (koalice) se neobejde bez TOP 09, která v té věci bude mít významnou roli,“ řekl ke svému dílu Novotný. I jeho očividně zaskočilo stejně jako kdysi Jiřího Paroubka, když nechtěně shodil vládu. Takže stejně jako on teď nemá žádný plán: chce být znovu radním, jenže to nechce jeho partajní šéf Miroslav Kalousek, který se v mediálně příliš exponované Praze nechce paktovat s ANO Andreje Babiše, když už s ním v TV tak rád bojuje. A Babiš se pro změnu nechce paktovat s ním. To zatím shora vylučuje pražskou koalici TOP 09 a ANO, dvou nejsilnějších magistrátních stran.

Právě vítěz voleb se v Praze – stejně jako v Ústí, Budějovicích či Varech, kde ANO také destabilizovalo magistráty – ukazuje jako nejslabší článek. Babiš sice veřejně podporuje Adrianu Krnáčovou i stávající (nebo minulou?) koalici, ve skutečnosti ale na všechny strany volá a posílá SMS, aby zjistil, co se to vlastně děje? Nic víc než to, že na scénu plnou stran v rozkladu (TOP 09 i ODS) nebo s rozkladem coby programem (zelení) vstoupilo jeho narychlo uplácané ANO, rozložené pro jistotu hned od začátku.

Pražské ANO totiž stále řídí Radmila Kleslová, jež Prahu vede s Karlem Březinou, jehož zezadu řídí Petr Hulinský s Miroslavem Pochem. A proti nim coby člen jejich vlastní koalice bojuje Stropnický, jenž se zle zamiloval do svého kýčovitého mediálního obrazu, který denně s pomocí novinářů intenzivně hněte. Co jiného než ošklivá zabijačka z toho může vzejít?
Třeba i to, že nejdřív nachystala neúspěšný puč proti Krnáčové Kleslová, zatímco teď od ní chce i s částí ANO odejít Krnáčová. Celé to zkouší pohromadě mobilem držet Babiš, který na obě řve jako na dvě malé holky. Skoro jako když táta rovná dvě pubertální dcery, protože nechce na veřejnosti sám vypadat jako puberťák. ANO si hrdě říká hnutí, teď se ale hýbe do tolika stran, že by mu určitě prospěla jistá partajní disciplína.

Strach, nejistota a nejednotnost smrdí i na dálku porážkou, vědí dobře sportovci. Nejen v Praze ANO smrdí nejednotou a soupeři to cítí, takže zabijačka hned tak neskončí. I někteří radní proto mluví o tom, že koalice vydrží tak do Vánoc, než Ježíšek přinese další překvapení. ANO má v názvu líbivý slogan, že „bude líp“. Jenže líp už zřejmě bylo, zdá se teď právě kvůli ANO v mnohých městech včetně Prahy. Babiš ještě nedávno vykřikoval, že chce i stát a města řídit jako Agrofert. Než mu poradili, že aby toho nechal, protože by si to mnozí mohli špatně vyložit. Teď v praxi a na vlastní oči vidí, jak to dopadne, když to přesto zkusíte.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře redaktorů týdeníku Euro:

Studenti, ve vlastním zájmu nerušte noční klid!

Válka je mír

MMF24

S korupcí v zádech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).