Menu Zavřít

Pražské brownfieldy ožívají. Developeři v nich plánují postavit 54 tisíc nových bytů

3. 8. 2017
Autor: Euro Martin Pinkas

Developeři v Praze v současnosti připravují výstavbu více než 84 tisíc bytů. Jen necelá čtvrtina se jich ale může začít stavět do pěti let. Vyplývá to z analýzy připravovaných projektů, kterou si nechala zpracovat společnost Central Group. Zhruba 60 procent nových bytů by mělo stát v brownfieldech. Celkem jde o více než 370 projektů s 54 tisíci byty.

Projekty by měly být schopny pojmout podle developera Central Group více než 100 tisíc nových obyvatel a při současném tempu prodeje nových bytů by pokryly potřebu na devět let.

Výstavba bytů v městských brownfieldech je pak specifická tím, že stojí v průměru o 17 procent víc než na zelené louce. „Náklady na dekontaminaci půdy a demolici stávajících objektů jsou mnohdy velmi vysoké. To, že je investor uhradí, je velký vklad do území a první a zcela nezbytná podmínka pro jeho revitalizaci,“ uvedl šéf Central Group Dušan Kunovský.


Přečtěte si o výstavbě v Bubnech:

Magistrát podpořil transformaci brownfieldů v Bubnech

 Nádraží Praha-Bubny


Nejvíce bytů v brownfieldech se připravuje na Žižkově. Celkem jich zde developeři plánují 8700. V Holešovicích to je 5600 bytů, v Ruzyni 4900, na Smíchově 4000, ve Vysočanech 3500. Více než 2000 bytů v brownfieldech se chystá také na Zličíně, v Hloubětíně a v Hostivaři.

Celkem meziročně databáze připravovaných projektů narostla podle firmy o více než 18 procent. Přesto kvůli délce povolovacího procesu jde jen minimum projektů do realizace. Aktuálně se doba přípravy běžného bytového projektu od zahájení prací na projektu, přes všechny stupně povolování až po výstavbu a kolaudaci prodloužila podle mluvčí společnosti Central Group Marcely Fialkové na deset let.

ebf - tip - debata


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši

ilustrační foto


Počty bytů, které mají šanci do pěti let projít povolovacím kolečkem a dostat se tak na trh, jsou zcela nedostačující poptávce ani velikosti hlavního města, upozorňuje developer.

Dále čtěte:

Nových bytů v Praze je stále nedostatek. Průměrná cena vzrostla o 15 procent

Romanovy věže na pražských Lužinách se dočkaly. Magistrát řekl ano, kritici se ale nevzdávají


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).