Menu Zavřít

Pražskou jedničkou ANO bude multimilionář Petr Stuchlík. K Babišovi ho přivedl poradce Braun

13. 7. 2018
Autor: Martin Siebert, Euro

Hnutí ANO dělá na poslední chvíli změny v čele své pražské kandidátky. Poslance a známého bojovníka proti bankovním poplatkům Patrika Nachera vystřídá na pozici lídra multimilionář a zakladatel finančně poradenské společnosti Fincentrum Petr Stuchlík. Týdeníku Euro to potvrdily zdroje z pražského hnutí ANO a informaci nepopřel ani sám Stuchlík, ani Nacher.

Hlad Andreje Babiše po manažerech na pražskou kandidátku ANO byl nakonec tak velký, že se hnutí na poslední chvíli rozhodlo vyměnit lídra. Místo Patrika Nachera předsednictvo hnutí toto pondělí zvolí jako jedničku zakladatele finančně poradenské společnosti Fincentrum a někdejšího majitele dvou pražských rádií Petra Stuchlíka.

„Andrej Babiš od začátku chtěl získat na kandidátku známého manažera. Patrik Nacher byl osloven jako náhradník, ale nemá tak přitažlivý podnikatelský příběh jako Petr Stuchlík,” sdělil týdeníku Euro jeden z vysoce postavených členů pražského hnutí ANO.

Podle informací Eura si političtí poradci Andreje Babiše jsou dobře vědomi toho, že značka hnutí ANO je po čtyřech letech vlády nad magistrátem značně poškozená a je třeba do dalších voleb nasadit silnou pozitivní tvář. Zároveň z průzkumu, který hnutí ANO mezi voliči provedlo, vyplynulo, že jeho pražští sympatizanti preferují spíše manažery a lidi z praxe.


Analýza: Prostě vás zase nalákáme. Hnutí ANO tentokrát nejde do pražských voleb jako favorit

 Babiš na Nachera vsadil už v roce 2014


S nápadem oslovit Stuchlíka nakonec přišel klíčový politický poradce předsedy hnutí Alexander Braun, který už roky určuje vítěznou strategii ANO a Babiš na něj hodně spoléhá. Za Stuchlíka se zaručil a Babišovi se nový kandidát na primátora hned po prvním setkání líbil.

Stuchlík má za sebou úspěšnou kariéru, vybudoval skupinu Fincentrum v hodnotě více než jedné miliardy korun. Majoritní podíl už v roce 2013 prodal investičním fondům ARX Equity Partners a Capital Dynamics. Zbytek plánuje prodat strategickému investorovi ještě letos. Stuchlík také letos prodal většinový podíl ve dvou pražských rádiích Expres FM a Classic Radio, které v roce 2014 koupil od vydavatelství Mafra, mediální skupině Seznam. Právě s jejím zakladatelem Ivo Lukačovičem se podle informací týdeníku Euro Stuchlík radil, jestli má Babišovu nabídku ke vstupu do politiky přijmout.

Dosavadní lídr hnutí ANO v Praze Patrik Nacher se svým posunem na druhé místo už tento týden souhlasil. „Akceptuji zásah do té kandidátky z předsednictva hnutí,“ řekl týdeníku Euro. Na třetím místě bude kandidovat exministr financí a zakladatel českého Microsoftu Ivan Pilný.


Přečtěte si rozhovor s Patrikem Nacherem:

Budu exot, ale nedám se

Pražský lídr ANO Patrik Nacher

MMF24

Čtěte také:

Pražský maraton. Boj o vládu nad hlavním městem nemá favorita

 Happening za otevření jižního vstupu do stanice metra Budějovická

Starosta Prahy 7 Čižinský chce v příštím roce dobýt magistrát


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).