Menu Zavřít

Pražský maraton. Boj o vládu nad hlavním městem nemá favorita

6. 5. 2018
Autor: čtk

O vládu nad hlavním městem se na podzim strhne velká bitva. Nikdo není favoritem. Vyhrát může ANO, Piráti, ODS i středopravá koalice vedená TOP 09.

Praha může být pro Andreje Babiše Stalingradem. Bodem obratu, po němž dosud suverénní hnutí ANO začne na domácí politické scéně ztrácet. Po čtyřech letech průšvihů při řízení hlavního města by ani nebylo divu. ANO reputačně nezvládlo především neustálé dopravní problémy, které v Praze přibývají skoro exponenciálně. Primátorka Adriana Krnáčová obohatila český jazyk o mnoho nových slovíček. Namátkou: krndovat (chaoticky popojíždět), krndovina (blbost) nebo krndačka (tramvajenka). Dokonce i někteří pražští členové hnutí pochybují, že se v hlavním městě podaří zopakovat dvacetiprocentní vítězství z loňských sněmovních voleb.

Původní cíl do dalších komunálních voleb byl zisk alespoň 25 procent, nyní už začíná ANO slevovat. Především kvůli Babišovu neúspěšnému headhuntingu. Poté, co se během března šéf ANO definitivně rozhodl, že s Adrianou Krnáčovou už se nedá nadále na postu pražské primátorky počítat, začal usilovně hledat nového lídra. Nejdříve zkoušel své populární stranické kolegy: V čele pražského magistrátu by si dovedl představit ministra zahraničí Martina Stropnického či odcházejícího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Oba jsou zástupci spíše liberálnějšího křídla v hnutí a pro pražskou „kavárenskou“ scénu by tak byli vhodnými kandidáty. To se projevilo i v loňských sněmovních volbách, v nichž byli Stropnický i Pelikán v popředí pražské kandidátky. Oba však tentokrát odmítli.

 Krndačka. Po bratislavské rodačce Adrianě Krnáčové zůstanou v Praze především nová česká slůvka. Obohatila náš jazyk o několik negativních výrazů spojených s pražskou dopravou, které z užívání jen tak nevyjdou. Krndačka. Po bratislavské rodačce Adrianě Krnáčové zůstanou v Praze především nová česká slůvka. Obohatila náš jazyk o několik negativních výrazů spojených s pražskou dopravou, které z užívání jen tak nevyjdou.

Že je lidé od Babiše kontaktovali jako potenciální lídry pražské kandidátky ANO, potvrdili také bývalý ministr financí Ivan Pilný nebo vedoucí partnerka EY Magdalena Souček. Babiš nebyl úspěšný ani při přemlouvání zřejmě nejnadějnějšího kandidáta - středoevropského šéfa společnosti Pepsi Josefa Neumanna. Toho se snažil přesvědčit dva týdny, ale Neumann nakonec vstup do politiky odmítl. Dostal totiž nabídku na působení přímo v americké centrále Pepsi. „Babiš s ním jednal několikrát. Bohužel to nevyšlo,“ řekl týdeníku Euro člen zastupitelského klubu hnutí ANO.

Bojovník proti poplatkům

Lídrem hnutí ANO pro podzimní volby do pražského zastupitelstva zřejmě bude poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher, o jehož velkých šancích týdeník Euro informoval už v březnu. Ve stranických primárkách minulý týden porazil náměstkyni primátorky Evu Kislingerovou a dva pražské radní - Karla Grabeina Procházku a Libora Hadravu. Nacher je pro Babiše nejlepší možnou volbou. Je dostatečně známý díky svému boji proti bankovním poplatkům, nemá za sebou žádný škraloup, a navíc je profesionálním marketérem, který se velmi dobře vyzná v politických kampaních. V minulosti je připravoval například pro ODS i Unii svobody, a s oslovováním voličů tak má rozsáhlé zkušenosti. Nachera veřejně podpořila i současná primátorka Krnáčová. Není však jasné, jestli to není spíše „polibek smrti“ vzhledem k pověsti Krnáčové nejen mimo hnutí, ale i v samotné pražské organizaci ANO. Nacher chce ale s Krnáčovou na přípravě kampaně spolupracovat. „Zatím jsme v polovině,“ nechal se slyšet nový pražský lídr ANO. Zhruba za měsíc by mělo mít hnutí připravené základní programové body, s nimiž do voleb půjde.

Nelze ovšem úplně vyloučit, že Babiš nakonec přijde na post pražské jedničky s úplně jiným jménem. Nachera musí ještě potvrdit pražský sněm a především předsednictvo hnutí v čele s Babišem. Připomeňme, že před čtyřmi lety se lídra ANO podařilo najít až na několikátý pokus. Nejdříve z pozice potvrzené jedničky odstoupil bývalý primátor a architekt Jan Kasl, s nímž se Babiš nepohodl. Poté byla jedničkou krátce i podnikatelka Martina Schopperová, která však z kandidátky po několika dnech odstoupila. Nakonec se tedy vedení kandidátky ANO ujala Adriana Krnáčová.

 Poplatky jako marketing. Patrik Nacher je pro Andreje Babiše nejlepší možnou volbou na nového primátora. Nemá za sebou žádný skandál, rozumí kampaním a především má dobrou image díky svému známému boji proti bankovním poplatkům. Poplatky jako marketing. Patrik Nacher je pro Andreje Babiše nejlepší možnou volbou na nového primátora. Nemá za sebou žádný skandál, rozumí kampaním a především má dobrou image díky svému známému boji proti bankovním poplatkům.

V popředí letošní kandidátky by se podle informací týdeníku Euro měl objevit kromě Nachera také současný radní Grabein Procházka, který je mezi členy pražské organizace vesměs chválen. Mohl by se stát dvojkou. Před několika lety přitom jeho jméno znali jen lidé pohybující se kolem pražského cestovního ruchu a kongresové turistiky. Před třemi lety zničehonic vyletěl do čela organizace hnutí v Praze 1. Sám tehdy týdeníku Euro potvrdil, že se tak stalo s podporou Radmily Kleslové, někdejší šedé eminence pražské politiky a Babišovy věrné pobočnice.

Týdeník Euro při Procházkově nástupu do pražské politiky předloni také upozornil na to, že je zavázán miliardáři a developerovi Jaroslavu Čadkovi, vlastníkovi mnoha nemovitostí na jihu Čech i v Praze. Čadek půjčil před lety tři miliony korun Procházkovým dětem na byt v centru Prahy. Čadkovi mimo jiné patří i zámeček Hanspaulka, v němž sídlí Institut Václava Klause a kde má bývalý prezident své oficiální postprezidentské sídlo. A aby se koloběh uzavřel, za Klause i jeho institut platí Čadkovi nájem nejbohatší Čech Petr Kellner.

Porodník se vrací

ODS, která letos v hlavním městě útočí minimálně na třetí místo a účast v městské radě, oznámí lídra své pražské kandidátky až někdy v polovině května. Podle informací týdeníku Euro od několika předních pražských členů ODS je nejvážnějším kandidátem bývalý primátor a lékař Bohuslav Svoboda. Místopředsedkyně strany a výrazná pražská osobnost ODS Alexandra Udženija, o níž se v posledních měsících na tento post také spekulovalo, neuspěla v interních průzkumech strany. Pražané ji prý příliš neznají a mnohem lépe vnímají Svobodu.

„Měl jsem za to, že dvakrát se do stejné řeky nevstupuje. Můj zájem ODS pomoci ale dál trvá. A to i přes všechny peripetie, kterými jsem si v minulosti prošel,“ připomněl Svoboda své nepravomocné odsouzení v kauze Opencard.

Vedení ODS v jeho trestním řízení ale problém nevidí. Poukazuje na to, že v čele vlády stojí trestně stíhaný premiér Andrej Babiš, veřejnost je navíc v poslední době k politikům o poznání shovívavější než v minulosti a dokáže jim odpustit i to, co by dříve neprošlo. Svoboda už loni dokázal s tímto handicapem úspěšně kandidovat do Poslanecké sněmovny.

 Pan docent opět na scéně. Bohuslav Svoboda je podle interního průzkumu ODS nejpopulárnějším možným kandidátem na primátora. Proto se zřejmě stane lídrem strany pro podzimní komunální volby. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija by měla na kandidátce obsadit druhé místo. Pan docent opět na scéně. Bohuslav Svoboda je podle interního průzkumu ODS nejpopulárnějším možným kandidátem na primátora. Proto se zřejmě stane lídrem strany pro podzimní komunální volby. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija by měla na kandidátce obsadit druhé místo.

Známý pražský gynekolog a porodník se také soustavně drží na předních příčkách popularity politiků. Podle posledního dubnového průzkumu agentury Sanep by Pražané v čele magistrátu další čtyři roky nejraději viděli právě Svobodu, který by v teoretické přímé volbě primátora získal téměř 15 procent. Patří též mezi nejznámější pražské politiky, hned po Adrianě Krnáčové. Zná ho více než polovina oslovených Pražanů. Druhým nejpopulárnějším pražským politikem ODS je bývalý krajský šéf strany Filip Humplík, který se ale tentokrát v čele kandidátky téměř jistě neobjeví.

„Pan docent je jedno z vážných jmen,“ potvrzuje Svobodu jako favorita předseda pražské ODS Tomáš Portlík. „Ale nechceme se soustředit jen na fasádu,“ přesvědčuje Portlík o tom, že ODS chce dbát především na program a personálie jsou až na druhém místě. Sám Portlík by se měl umístit na předních příčkách kandidátky. Dosud ale není zcela jasné, kdo by kryl Svobodovi záda z pozice dvojky a trojky. O tyto příčky má zájem Alexandra Udženija i místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu. „Chtěl bych kandidovat někde vpředu, ale jestli to bude dvojka, trojka nebo čtyřka, není tak důležité,“ řekl Bellu.

Souboj lékařů

Své lídry už našla koalice TOP 09 a Starostů a nezávislých. Jedničkou by se měl stát europoslanec a šéf Topky Jiří Pospíšil, dvojkou právnička Hana Marvanová, která bude na kandidátce zastupovat Starosty. Stále probíhají jednání o tom, zda se k této středopravicové koalici nepřipojí ještě lidovci v čele se stávajícím radním pro kulturu Janem Wolfem, nebo dokonce i Zelení se zastupitelem Prahy 7 Ondřejem Mirovským.

Piráty povede v Praze do voleb další lékař a člen správní rady VZP Zdeněk Hřib, který už se pomalu začíná prosazovat ve veřejném prostoru. Piráti totiž útočí v Praze na vítězství a Hřib dosud není příliš známý. Před několika dny představil pirátský návrh úpravy zákona o střetu zájmů, která má zabránit kumulaci funkcí na komunální úrovni a kterou chtějí Piráti předložit ve sněmovně.

Hřib zároveň hned zaútočil na levicovou konkurenci a jako příklad kumulace funkcí uvedl náměstka pražské primátorky Petra Dolínka z ČSSD, který je zároveň poslancem a předsedou sněmovního podvýboru pro kosmonautiku, za což pobírá 208 tisíc měsíčně. „Praha stagnuje a nevšiml jsem si, že ve vesmírném programu Česko za posledního půl roku zaznamenalo nějaký pokrok“ rýpl si Hřib.

 Pražské primátorky

Upozornil i na dalšího konkurenta v pražském primátorském maratonu, populárního starostu Prahy 7 Jana Čižinského, který jako poslanec, starosta a zastupitel hlavního města dostává celkem 213 tisíc korun měsíčně, což je podle Hřiba nepřijatelné.

Čižinský se letos rozhodl riskovat a chce do léta nasbírat 100 tisíc podpisů, které by mu umožnily kandidovat samostatně s jeho nově založenou formací Praha sobě. Aktuálně disponuje zhruba 40 tisíci podpisy. Minulý týden se ale podle informací týdeníku Euro setkal se zástupci TOP 09, Starostů a své domovské KDUČSL. Stále hrozí, že se mu potřebné podpisy sehnat nepodaří a bude se chtít spojit s blízkými stranami.

CIF24

Nepřehledná je zatím situace v ČSSD. Strana už několik měsíců hledá nestranického lídra zvenku, ale mnoho vybraných kandidátů pozici jedničky na kandidátce odmítlo. Už teď je jasné, že lídrem nebude stávající náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek, který společně s Krnáčovou v posledním volebním období nasekal spoustu zásadních chyb a uvedl Pražany do problémů. Naopak vpředu se zřejmě umístí městská radní pro školství a evropské fondy Irena Ropková, mimochodem bývalá koncipientka v advokátní kanceláři vlivného člena sociální demokracie Miroslava Jansty.

Přečtěte si také:

Starosta Prahy 7 Čižinský chce v příštím roce dobýt magistrát

Exministr Ludvík o krizi ČSSD: Kampaň v Praze byla k smíchu

Krnáčová nebude obhajovat post primátorky. Zůstane řadovou členkou ANO

Drahoš bude kandidovat do Senátu. V Praze 4 vyzve bývalou kolegyni z akademie věd

Hilšer bude kandidovat v centru Prahy. Do žádné strany vstoupit nechce

Ve stopách Hilšera. Do Senátu chce kandidovat také Hynek


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).