Menu Zavřít

Přebytek rozpočtu zůstal v květnu rekordní

1. 6. 2016
Autor: čtk

Přebytek státního rozpočtu v květnu klesl na 22,4 miliardy korun z dubnových 30,5 miliardy korun. Jde stejně jako v dubnu o nejlepší výsledek od roku 1993. Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci května stouply meziročně o 50 miliard na 532,8 miliardy korun. Výdaje rozpočtu pak stouply o 5,5 miliardy na 510,5 miliardy korun.

„Máme historicky největší květnový přebytek 22,4 miliardy korun. Máme vybráno za pět měsíců o 23,8 miliardy navíc z daní do veřejných rozpočtů v porovnání s minulým rokem,“ řekl Babiš ve Sněmovně.

Za meziročním růstem příjmů jsou podle Ministerstva financí především daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení. Ty stouply meziročně o 31,2 miliardy na 402,1 miliardy korun. O 21,6 miliardy korun pak byly vyšší příjmy z rozpočtu EU.

„Vzhledem k pozvolnějšímu růstu ekonomiky už nemůže být pochyb, že za lepším výběrem daní na prvním místě stojí lépe fungující Finanční správa. Například díky kontrolnímu hlášení se nám úspěšně daří zpřetrhávat sítě řetězových podvodů. Pokračující lepší výběr daní nesmí být zneužit k ukojení zvýšeného výdajového apetitu žádného z ministerstev, ale výhradně k rychlejšímu směřování k vyrovnanému rozpočtu,“ řekl Babiš.

Na konci dubna klesl přebytek státního rozpočtu na 30,5 miliardy korun z březnových 43,6 miliardy korun. Loni ke konci května byl rozpočet ve schodku 22,1 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

 Vývoj salda státního rozpočtu za leden až květen v roce 2015 a 2016 (mld. Kč). Zdroj: Ministerstvo financí

Zdroj: Ministerstvo financí

Dnešní údaje o státním rozpočtu ke konci května naznačují, že za celý rok by mohl být schodek až o polovinu nižší, než plánovaných 70 miliard korun. Vyplývá to z vyjádření analytiků.

„V druhé půlce roku by se měl rozpočet přehoupnout do deficitu. Vyčerpá se totiž efekt přílivu peněz z EU. Očekáváme deficit jen 35 miliard korun. Výdaje bude držet na uzdě pravděpodobně problém s posudky EIA (na dopravní stavby), stejně jako jen postupné čerpání peněz z fondů EU v novém programovém období,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Upozornil, že rozpočtu prospívá i výběr daní díky rostoucí ekonomice. „Pozitivní je, že například příjmy DPH rostou rychleji, než jejich makroekonomická základna, tedy především spotřeba domácností,“ dodal.

Také podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy se ve druhé polovině roku veřejné finance ocitnou ve schodku. „Schodek za celý rok by však měl být výrazně nižší, až o polovinu, než rozpočtovaných 70 miliard korun,“ uvedl. Dodal, že minimálně u některých druhů daní jsou konečně patrné první známky zlepšení samotného výběru. „Zda se však jedná o skutečně o robustní, trvalejší trend, to potvrdí až následující měsíce, a dokonce roky,“ uvedl.

ebf - tip - debata

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že momentální dobrá rozpočtová situace může vyvolat tlaky na snížení rozpočtové disciplíny a utrácení nad rámec rozpočtovaných výdajů. „Takové tlaky jsou ale nežádoucí nejen z toho důvodu, že je konec roku stále ještě daleko,“ dodal.

Přebytek rozpočtu ke konci května klesl na 22,4 miliardy korun z dubnových 30,5 miliardy korun. Jde o nejlepší výsledek květnového rozpočtu od roku 1993.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).