Menu Zavřít

Přebytek 11,7 miliardy. Zahraničnímu obchodu pomohl chemický průmysl

8. 1. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 11,7 miliardy korun, meziročně byl o 3,4 miliardy koruny vyšší. Pozitivní vliv na výsledek mělo hlavně snížení deficitu v obchodu s chemikáliemi.

Proti říjnu se po sezonním očištění snížil export o 1,5 procenta a import o tři procenta. V porovnání s předloňským listopadem vzrostl vývoz o 2,3 procenta a dovoz o 1,2 procenta. Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Statistika vývozů ukazuje, že čeští exportéři i nadále těží z ekonomické expanze v zahraničí. Poptávka po českých výrobcích, zejména po dopravních prostředcích, elektrických zařízeních a chemických látkách se značně meziročně zvýšila,“ uvedla analytička Monika Junicke z Komerční banky.

Kladně se do listopadové bilance promítl především pokles deficitu obchodu s chemickými látkami a přípravky o 1,9 miliardy korun. Zároveň se v meziročním srovnání zvýšil přebytek bilance se stroji a zařízeními o 1,7 miliardy korun. Naopak nepříznivý vliv mělo hlavně prohloubení deficitu obchodu se základními kovy o 2,6 miliardy a se zemědělskými produkty o 1,1 miliardy korun.


Cesta z Čech na konec světa. CzechTrade se zaměří na firmy s příběhem

 Ředitel CzechTrade Radomil Doležal


Podle ekonoma UniCredit Jiřího Poura jako hlavní rizika pro obchodní bilanci do budoucna nadále zůstávají možné výraznější posílení koruny, dynamicky rostoucí mzdy i nízká nezaměstnanost, jež stimulují spotřebitele k nákupu nejen domácího zboží a služeb, ale i zboží z dovozu. „V delším období nadále předpokládáme postupné nasycení evropské poptávky po automobilech, a nebude již proto možné se příliš spoléhat na výrazné růsty exportu tohoto odvětví,“ dodal Pour.

Raiffeisenbank za loňský rok očekává přebytek zahraničního obchodu mírně nad 160 miliardami korun. Letos bude obchodní bilance těžko překonávat historicky nejvyšší přebytek, kterého dosáhla v roce 2016. „Nepodaří se jí to už kvůli tomu, že koruna bude viditelně posilovat k hladině 25 korun. Atraktivita českého zboží se bude v zahraničí zhoršovat. Navíc druhá polovina letošního roku přinese zpomalení ekonomického růstu,“ doplnil Jiří Cihlář z Next Finance.

ebf - tip - debata

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v listopadu přebytkem 56,8 miliardy korun, který byl meziročně o 2,1 miliardy vyšší. Schodek obchodu se státy mimo unii se zmenšil o 1,3 miliardy na 43,1 miliardy korun.

Dále čtěte:

Obchodování s Ruskem pomalu ožívá. Dovoz vzrostl o 54 procent

Vladimír Bärtl: Zbořme bariéry obchodu se světem

Vývoz online: Čeští exportéři zaostávají za konkurencí

Český export je za svým vrcholem, podle asociace začne zpomalovat


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).