Menu Zavřít

Přebytek zahraničního obchodu v červnu stoupl o pět miliard korun. Dovoz i vývoz klesly

6. 8. 2019
Autor: čtk

Přebytek českého zahraničního obchodu v červnu meziročně stoupl o pět miliard korun na 18,4 miliardy. Výsledek kladně ovlivnilo mimo jiné obchodování s kovy, rafinovanými ropnými produkty, chemií nebo ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy, letadla či jízdní kola. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Opačný vliv na celkovou bilanci měl obchod s motorovými vozy a stroji. Dovoz i vývoz klesly.

Dovoz byl proti loňskému červnu nižší o 6,1 procenta a jeho hodnota dosáhla 286,5 miliardy korun, vývoz se snížil o 4,2 procenta na 304,9 miliardy korun.

„Červnové bilance jsou kladné nepřetržitě od roku 2005, s jednou výjimkou v červnu 2010. Od roku 2012 jsou přebytky navíc dvouciferné,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.


Zbytečné lety do Pekingu: čeští vývozci se dobře prosazují jinde


Letošní červnový výsledek podle statistiků kladně ovlivnil zejména o 3,1 miliardy korun nižší schodek u obchodování se základními kovy, o 1,8 miliardy klesl také u rafinovaných ropných produktů a o 1,7 miliardy u chemických látek. O 1,9 miliardy se pak zlepšilo kladné saldo u ostatních dopravních prostředků a o více než miliardu u počítačů.

Obchodování s auty, které v červnu nepříznivě ovlivnilo výsledek zahraničního obchodu, vykázalo o 2,7 miliardy korun nižší přebytek. Přebytek obchodu se stroji se meziročně snížil o miliardu.

Přebytek obchodní bilance se státy Evropské unie vzrostl proti loňskému červnu o 6,2 miliardy na 62,2 miliardy korun. Naopak se státy mimo unii se o 700 milionů prohloubil schodek a dosáhl 42,1 miliardy.

Dále čtěte:

Českému vývozu na jaře dojde dech, varují exportéři

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Německý rozpočet se může propadnout do schodku, varuje vládní dokument

MMF24

Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).